skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić kotlety z kurczaka, weź wymaganą ilość filetów z kurczaka. Powinien być świeży i miękki. Z naturalnym różowym kolorem i zapachem. Opłucz go pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki.
Krok 2:
Obierz cebulę, opłucz i pokrój na kilka kawałków.
Krok 3:
Przełóż mięso z kurczaka przez maszynę do mięsa. Przenieś mięso mielone do miski, aby zrobić masę kotletową.
Krok 4:
Następnie przepuść cebulę przez maszynę do mięsa. Połącz posiekaną cebulę z mielonym mięsem. Wymieszać.
Krok 5:
Dodaj sól i suche przyprawy do miski jajka. Jako przyprawę używam suchego koperku i pietruszki. Możesz dodać trochę mielonego pieprzu.
Krok 6:
Uformuj rękami małe kotlety i zwiń je w bułkę tartą. Umieść kotlety na gorącej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Smaż kotlety z jednej strony przez 2-3 minuty.
Krok 7:
Następnie odwróć i usmaż w ten sam sposób na średnim ogniu i po drugiej stronie. Umieść kotlety w małym rondlu i przykryj pokrywką, aby trochę się tam położyły. Podawaj gotowe kotlety z dowolnym dodatkiem lub sałatką. Możesz przygotować dla nich sos śmietanowo-czosnkowy. Smacznego!
wiele gospodyń domowych będzie smakowało przepis na takie kotlety ze względu na łatwość ich przygotowania. Aby je przygotować, możesz kupić gotowy mielony kurczak w sklepie. To znacznie uprości proces gotowania. Ale zawsze robię mięso mielone samodzielnie. Ale możesz być całkowicie pewien jego jakości, że w jego składzie nie ma nic zbędnego.
jeśli gotowe mięso mielone okaże się suche, możesz dodać do niego trochę kefiru. To tylko doda soczystości gotowym kotletom.
aby nadać kotletom sytość, możesz dodać do kompozycji trochę marchewki i ziemniaków. Ponadto najczęstszym dodatkiem jest Bochenek namoczony w mleku.
delikatne, smaczne i aromatyczne kotlety pokochają całą rodzinę, bez wyjątku!
gotuj dla zdrowia! Polecam!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g