kotlety z kurczaka na patelni

pyszne i delikatne kotlety do każdego przystawki! Co może być prostsze niż robienie kotletów z dowolnego rodzaju mięsa. Mięso z kurczaka sprawia, że kotlety są mniej tłuste niż na przykład wieprzowina. A dzieci bardzo lubią ich smak.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 16 g
tłuszcze 20 % 6 g
węglowodany 27 % 8 g
151 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić kotlety z kurczaka, weź wymaganą ilość filetów z kurczaka. Powinien być świeży i miękki. Z naturalnym różowym kolorem i zapachem. Opłucz go pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz i pokrój na kilka kawałków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przełóż mięso z kurczaka przez maszynę do mięsa. Przenieś mięso mielone do miski, aby zrobić masę kotletową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przepuść cebulę przez maszynę do mięsa. Połącz posiekaną cebulę z mielonym mięsem. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól i suche przyprawy do miski jajka. Jako przyprawę używam suchego koperku i pietruszki. Możesz dodać trochę mielonego pieprzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uformuj rękami małe kotlety i zwiń je w bułkę tartą. Umieść kotlety na gorącej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Smaż kotlety z jednej strony przez 2-3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie odwróć i usmaż w ten sam sposób na średnim ogniu i po drugiej stronie. Umieść kotlety w małym rondlu i przykryj pokrywką, aby trochę się tam położyły. Podawaj gotowe kotlety z dowolnym dodatkiem lub sałatką. Możesz przygotować dla nich sos śmietanowo-czosnkowy. Smacznego!

wiele gospodyń domowych będzie smakowało przepis na takie kotlety ze względu na łatwość ich przygotowania. Aby je przygotować, możesz kupić gotowy mielony kurczak w sklepie. To znacznie uprości proces gotowania. Ale zawsze robię mięso mielone samodzielnie. Ale możesz być całkowicie pewien jego jakości, że w jego składzie nie ma nic zbędnego.
jeśli gotowe mięso mielone okaże się suche, możesz dodać do niego trochę kefiru. To tylko doda soczystości gotowym kotletom.
aby nadać kotletom sytość, możesz dodać do kompozycji trochę marchewki i ziemniaków. Ponadto najczęstszym dodatkiem jest Bochenek namoczony w mleku.
delikatne, smaczne i aromatyczne kotlety pokochają całą rodzinę, bez wyjątku!
gotuj dla zdrowia! Polecam!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy