smażone ziemniaki z cebulą na patelni

obfite i bardzo smaczne danie na lunch lub kolację. Nie można odmówić smażonych ziemniaków z cebulą na patelni, jest tak smaczny i pachnący. Może być podawany jako niezależne danie, uzupełnione ulubioną sałatką warzywną lub jako doskonały dodatek do wielu dań mięsnych, drobiowych i rybnych.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 70 % 16 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć ziemniaki z cebulą na patelni? Do smażenia używaj średniej wielkości bulw. W żadnym wypadku nie bierz Zielonego lub zamrożonego. Dobry ziemniak powinien być równy, jednolity kolor i bez uszkodzeń. Opłucz wybrane ziemniaki z ziemi i obierz obieraczką do warzyw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz obrane ziemniaki w zimnej wodzie. To zmyje nadmiar skrobi, dzięki czemu ziemniaki nie rozpadną się podczas smażenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie spuść wodę i lekko osusz ziemniaki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do smażenia weź zwykłą cebulę. Obierz, opłucz i pokrój na kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię z wysokimi bokami i włóż posiekaną cebulę. Podsmaż cebulę na lekko złoty kolor. Uważaj, aby się nie przypalił. Użyj szerszej patelni do smażenia, aby ziemniaki na niej były jak najcieńsze. W ten sposób będzie smażony bardziej równomiernie i będzie smażony, a nie duszony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj pokrojone ziemniaki na patelnię do cebuli. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. Czas gotowania jest wskazany w przybliżeniu i będzie zależał od rodzaju ziemniaków, wielkości patelni itp.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nie zapomnij okresowo mieszać ziemniaków podczas smażenia. Bardzo wygodnie jest to zrobić drewnianą szpatułką. Pod koniec gotowania posolić ziemniaki i dodać trochę suchych przypraw. Delikatnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Podawaj na gorąco. Smacznego!

smażonych ziemniaków nie można w żaden sposób przypisać daniu dietetycznemu. Ale jeśli nie nadużywasz, czasami możesz się rozpieszczać.
możesz smażyć ziemniaki nie tylko na oleju roślinnym. W tym celu można użyć masła, smalcu lub smalcu. Szczególnie podoba mi się, jeśli bardzo drobno posiekasz smalec i usmażysz go przed dodaniem ziemniaków. Uwolni tłuszcz, na którym będą smażone ziemniaki. Przy takim pieczeniu uzyskuje smaczną, chrupiącą skórkę. Polecam!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy