skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć ziemniaki z cebulą na patelni? Do smażenia używaj średniej wielkości bulw. W żadnym wypadku nie bierz Zielonego lub zamrożonego. Dobry ziemniak powinien być równy, jednolity kolor i bez uszkodzeń. Opłucz wybrane ziemniaki z ziemi i obierz obieraczką do warzyw.
Krok 2:
Opłucz obrane ziemniaki w zimnej wodzie. To zmyje nadmiar skrobi, dzięki czemu ziemniaki nie rozpadną się podczas smażenia.
Krok 3:
Następnie spuść wodę i lekko osusz ziemniaki.
Krok 4:
Do smażenia weź zwykłą cebulę. Obierz, opłucz i pokrój na kawałki.
Krok 5:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię z wysokimi bokami i włóż posiekaną cebulę. Podsmaż cebulę na lekko złoty kolor. Uważaj, aby się nie przypalił. Użyj szerszej patelni do smażenia, aby ziemniaki na niej były jak najcieńsze. W ten sposób będzie smażony bardziej równomiernie i będzie smażony, a nie duszony.
Krok 6:
Następnie dodaj pokrojone ziemniaki na patelnię do cebuli. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. Czas gotowania jest wskazany w przybliżeniu i będzie zależał od rodzaju ziemniaków, wielkości patelni itp.
Krok 7:
Nie zapomnij okresowo mieszać ziemniaków podczas smażenia. Bardzo wygodnie jest to zrobić drewnianą szpatułką. Pod koniec gotowania posolić ziemniaki i dodać trochę suchych przypraw. Delikatnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Podawaj na gorąco. Smacznego!
smażonych ziemniaków nie można w żaden sposób przypisać daniu dietetycznemu. Ale jeśli nie nadużywasz, czasami możesz się rozpieszczać.
możesz smażyć ziemniaki nie tylko na oleju roślinnym. W tym celu można użyć masła, smalcu lub smalcu. Szczególnie podoba mi się, jeśli bardzo drobno posiekasz smalec i usmażysz go przed dodaniem ziemniaków. Uwolni tłuszcz, na którym będą smażone ziemniaki. Przy takim pieczeniu uzyskuje smaczną, chrupiącą skórkę. Polecam!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g