skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić leniwe chaczapuri? Najpierw przygotuj wymagane produkty. Możesz wziąć dowolny ser, ale dwa rodzaje sera zmieszane ze sobą są tutaj bardziej odpowiednie. Suluguni i łagodniejszy ser, podobny do sera feta lub Adyghe.
Krok 2:
Zetrzyj ser na grubej tarce do odpowiedniej wielkości miski. Mam to tylko suluguni, suche, umiarkowanie twarde.
Krok 3:
W misce do startego sera dodaj surowe jajko.
Krok 4:
Wlej kefir do jajek i sera. Dobrze wymieszaj powstałą mieszaninę.
Krok 5:
Dodaj do niego mąkę pszenną, wymieszaj. Ciasto powinno być jak gęsta śmietana, skup się na jego konsystencji, a nie na objętości mąki. W razie potrzeby możesz wstępnie przesiać mąkę przez sito.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej masło.
Krok 7:
Rozłóż ciasto na patelni, aby uzyskać ładną i równą tortillę.
Krok 8:
Piecz leniwe chaczapuri pod przykryciem na małym ogniu. Ciasto powinno wyschnąć na wierzchu, a od dołu uformować złotą skórkę.
Krok 9:
Odwróć tortillę na drugą stronę i usmaż chaczapuri po drugiej stronie.
Krok 10:
Ostudź trochę i podawaj, dzieląc wypieki na porcje. Możesz ozdobić zielenią.
do robienia leniwych chaczapuri wystarczy każdy ser, który można zetrzeć, wziąłem suluguni. Jest wystarczająco słony, więc nie musisz wkładać soli do ciasta. Jeśli nie masz kefiru, weź śmietanę, twarożek lub jogurt - wszystko, co nudzi się w lodówce, wystarczy. Jeśli wziąłeś twaróg, musisz dodać trochę mleka. Możesz od razu włożyć posiekane warzywa do ciasta lub zrobić coś w rodzaju nadzienia. Aby to zrobić, po odwróceniu tortilli posyp ją ziołami i złóż na pół, a następnie usmaż z obu stron.
leniwe chaczapuri można upiec w piekarniku, zajmie to trochę więcej czasu. I możesz uczynić je tak przydatnymi, jak to tylko możliwe, wystarczy zastąpić zwykłą mąkę ryżową i nie używać oleju do smażenia. Z tej liczby produktów wyszło jedno ciasto, jeśli masz dużą rodzinę, możesz zrobić trzy porcje. Możesz smażyć je nie tylko duże, ale także w postaci naleśników. Pamiętaj, aby poczekać, aż ciasto "złapie się" na wierzchu, w przeciwnym razie chaczapuri może się rozerwać podczas obracania. Oprócz tego dania dobrze jest podawać świeże warzywa i zioła, a także sosy-jogurt, kwaśną śmietanę lub adżikę.
to przepis, który stanie się Twoim ratownikiem, gdy nie ma czasu ani ochoty na majstrowanie przy cieście, ale naprawdę chcesz zafundować sobie te niesamowite serowe wypieki. Wystarczy wymieszać wszystkie produkty, a za dziesięć minut rumiany ser będzie obnosił się na stole! Produkty do tego dania zawsze znajdują się w lodówce. Upiecz chaczapuri na śniadanie, zaparz świeżą herbatę i przygotuj się na wysłuchanie podziękowań od całej rodziny.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g