Kulki twarogowe smażone na oleju

rumiane, apetyczne, ze zwykłych potraw, dla całej rodziny! Kulki twarogowe smażone na oleju szczególnie przypadną do gustu fanom twarogu. Okazuje się, że są miękkie i bujne w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Kulki można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzieci bardzo je lubią.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 51 % 35 g
węglowodany 37 % 25 g
437 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kulki twarogowe smażone na oleju? Przygotuj składniki. Twaróg nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, najważniejsze jest to, że jest naturalny i smaczny, bez dodatków roślinnych. Weź rafinowany, bezwonny olej do głębokiego smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przetrzyj twaróg przez sito lub ubij blenderem. Nie pomijaj tego kroku — z pokruszonym twarogiem ciasto będzie bardziej jednorodne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajko z cukrem na puszystą, jasną masę. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko ubite cukrem, wanilinę, sodę i sól do twarogu. Wszystko dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę i wlej do masy twarogowej. Przez przesiewanie mąka zostanie nasycona tlenem, co sprawi, że kulki będą bardziej bujne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść lepkie ciasto. Nie musisz próbować dodawać więcej mąki, aby usunąć lepkość, w przeciwnym razie gotowe danie okaże się gęste i kleiste. Dlatego ilość mąki podana w przepisie jest przybliżona. Może odejść zarówno więcej, jak i mniej, spójrz na konsystencję ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na posypanym mąką stole do ciasta rozwałkuj małe kiełbaski i pokrój każdą na równe kawałki o wadze około 20 g każda.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiń małe, równe kulki z każdego kawałka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż kulki twarogowe w małych porcjach i smaż je, obracając, aż będą złotobrązowe. Podczas smażenia kulki twarogowe zwiększają rozmiar 2-3 razy, więc nie rzucaj ich dużo na raz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś gotowe kulki łyżką cedzakową na talerz z papierową serwetką, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kulki twarogowe lekko schłodzić i posypać cukrem pudrem. Podawaj do stołu. Smacznego!

ogólnie staram się gotować coś rzadziej w głębokim tłuszczu, chociaż lubię frytki aż do szaleństwa. Ale w zeszłym roku gotowałem mniej więcej ten sam przepis na paluszki twarogowe. Tym razem twarożek smażony w oleju był dla mnie prawdziwym odkryciem. Tym razem zamiast palców postanowiłem przygotować kulki.
okazały się jeszcze smaczniejsze niż palce — bardziej miękkie i bujne, a przynajmniej tak mi się wydawało.
jednak moje wybredne dziecko zjadło prawie cały talerz i zostawiło nam tylko kilka rzeczy.
wspaniałą rzeczą jest to, że do deseru można użyć twarogu o dowolnej zawartości tłuszczu. Uważa się, że im grubszy twaróg, tym smaczniejsze wypieki. I zwykle to prawda, ale nie w tym przypadku. Nawet z niskotłuszczowym twarogiem przysmak okaże się bujny i przewiewny. Dlatego wziąłem twaróg o zawartości tłuszczu tylko 0,2%.

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal / 100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy