skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kulki twarogowe smażone na oleju? Przygotuj składniki. Twaróg nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, najważniejsze jest to, że jest naturalny i smaczny, bez dodatków roślinnych. Weź rafinowany, bezwonny olej do głębokiego smażenia.
Krok 2:
Przetrzyj twaróg przez sito lub ubij blenderem. Nie pomijaj tego kroku — z pokruszonym twarogiem ciasto będzie bardziej jednorodne.
Krok 3:
Ubij jajko z cukrem na puszystą, jasną masę. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 4:
Dodaj jajko ubite cukrem, wanilinę, sodę i sól do twarogu. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Przesiej mąkę i wlej do masy twarogowej. Przez przesiewanie mąka zostanie nasycona tlenem, co sprawi, że kulki będą bardziej bujne.
Krok 6:
Zagnieść lepkie ciasto. Nie musisz próbować dodawać więcej mąki, aby usunąć lepkość, w przeciwnym razie gotowe danie okaże się gęste i kleiste. Dlatego ilość mąki podana w przepisie jest przybliżona. Może odejść zarówno więcej, jak i mniej, spójrz na konsystencję ciasta.
Krok 7:
Na posypanym mąką stole do ciasta rozwałkuj małe kiełbaski i pokrój każdą na równe kawałki o wadze około 20 g każda.
Krok 8:
Zwiń małe, równe kulki z każdego kawałka.
Krok 9:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny.
Krok 10:
Rozłóż kulki twarogowe w małych porcjach i smaż je, obracając, aż będą złotobrązowe. Podczas smażenia kulki twarogowe zwiększają rozmiar 2-3 razy, więc nie rzucaj ich dużo na raz.
Krok 11:
Przenieś gotowe kulki łyżką cedzakową na talerz z papierową serwetką, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Krok 12:
Kulki twarogowe lekko schłodzić i posypać cukrem pudrem. Podawaj do stołu. Smacznego!
ogólnie staram się gotować coś rzadziej w głębokim tłuszczu, chociaż lubię frytki aż do szaleństwa. Ale w zeszłym roku gotowałem mniej więcej ten sam przepis na paluszki twarogowe. Tym razem twarożek smażony w oleju był dla mnie prawdziwym odkryciem. Tym razem zamiast palców postanowiłem przygotować kulki.
okazały się jeszcze smaczniejsze niż palce — bardziej miękkie i bujne, a przynajmniej tak mi się wydawało.
jednak moje wybredne dziecko zjadło prawie cały talerz i zostawiło nam tylko kilka rzeczy.
wspaniałą rzeczą jest to, że do deseru można użyć twarogu o dowolnej zawartości tłuszczu. Uważa się, że im grubszy twaróg, tym smaczniejsze wypieki. I zwykle to prawda, ale nie w tym przypadku. Nawet z niskotłuszczowym twarogiem przysmak okaże się bujny i przewiewny. Dlatego wziąłem twaróg o zawartości tłuszczu tylko 0,2%.
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal / 100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal / 100g