dorsz smażony na patelni

soczysty dorsz, chrupiący, szybki, bez kłopotów! Często gotowanie smażonego dorsza na patelni u gospodyń domowych powoduje pewne trudności. Kawałki rozpadają się lub ryba jest sucha. Można tego uniknąć, biorąc pod uwagę pewne niuanse. I okaże się naprawdę smaczną i delikatną rybą!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 16 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 0 % 0 g
155 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć dorsza na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć gotowy filet z dorsza lub pokroić całą rybę. Jeśli ryba jest zamrożona, wyjmij ją wcześniej. Najlepiej rozmrażać w lodówce, aby nie narażać ryby na ostry kontrast temperatur. Pozwoli to zmaksymalizować smak produktu. Oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym bezwonnym olejem roślinnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mrożone ryby mają zwykle nadmiar wilgoci. Delikatnie wyciśnij filety i osusz, w przeciwnym razie ryba będzie najpierw duszona, a nie smażona. Jeśli filet jest duży, pokrój go na porcje. Pożądane jest, aby grubość kawałków nie przekraczała 3 cm, aby ryba była lepiej smażona. Posolić każdy kawałek z obu stron.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do gotowania lepiej jest użyć patelni nieprzywierającej. Zapobiegnie to przywieraniu ryby do dna i ułatwi jej odwrócenie. Na umiarkowanie dużym ogniu rozgrzej oliwę z oliwek, która powinna całkowicie przykryć dno patelni. Aby ryba była smaczniejsza, dodaj masło na patelnię. Poczekaj, aż się rozpuści i wymieszaj drewnianą szpatułką z oliwką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż kawałki filetów rybnych do rozgrzanego oleju. Piecz dorsza na umiarkowanym ogniu, aż będzie mocno zarumieniony przez 4 do 5 minut. Czas gotowania zależy od wielkości i grubości kawałków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby ryba była bardziej soczysta, podczas smażenia okresowo podlewaj ją łyżką olejem z dna patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ryba zmieni kolor na biały w połowie grubości i zarumieni się, ostrożnie odwróć ją szpatułką na drugą stronę. Nie obracaj kawałków, jeśli nie są pokryte skórką, aby ponownie nie zranić fileta. Smaż rybę z drugiej strony przez kolejne 4-5 minut, aż będzie miękka. Nie musisz rozgotowywać ryby, w przeciwnym razie okaże się sucha.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie połóż filety z dorsza na talerzu, skrop sokiem z cytryny. Podawaj ryby na gorąco z dodatkiem ziemniaków, płatków zbożowych lub świeżych warzyw. Smacznego!

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dorsz wędzony na gorąco - 115   kcal/100g
  • Dorsz smażony - 111   kcal/100g
  • Dorsz pieczony - 90   kcal/100g
  • Dorsz wędzony - 94   kcal/100g
  • Dorsz gotowany - 78   kcal/100g
  • Dorsz z grilla - 172   kcal/100g
  • Dorsz świeży - 78   kcal/100g
  • Dorsz solony - 98   kcal/100g
  • Dorsz duszony - 101   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy