skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć cukinię na patelni z czosnkiem? Najpierw przygotuj sos, aby miał czas na zaparzenie podczas smażenia cukinii.
Krok 2:
Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj.
Krok 3:
W misce połącz śmietanę, majonez, koperek, czosnek przepuszczony przez prasę oraz sól i pieprz.
Krok 4:
Wszystko dobrze wymieszaj. Niech sos się zaparzy.
Krok 5:
Aby przygotować pyszną cukinię w cieście czosnkowym, przygotuj niezbędne składniki. Do tego dania nadaje się zwykła jasnozielona cukinia, cukinia i żółta cukinia. Ważne jest, aby cukinia nie była bardzo duża, świeża, z cienką skórką i małymi nasionami.
Krok 6:
Cukinię dokładnie umyj. Młodej delikatnej skóry nie można odciąć. Wysusz warzywa, odetnij końcówki cukinii i pokrój wzdłuż na kostki. Kostki powinny mieć taką długość, aby zmieściły się na patelni i nie były zbyt grube, aby miały czas na dobre i szybkie smażenie.
Krok 7:
Teraz przygotuj ciasto. Jeśli wizualnie widzisz, że jedno jajko na ciasto nie wystarczy lub jajko jest małe, weź dwa. Suchy proszek czosnkowy można zastąpić 1 ząbkiem świeżego czosnku przepuszczonym przez prasę, ale świeży czosnek może się spalić na patelni, więc taka wymiana jest niepożądana. Jeśli masz dość czosnku w sosie, możesz w ogóle nie dodawać czosnku do ciasta.
Krok 8:
W misce wymieszaj jajko z mlekiem.
Krok 9:
Dodaj mąkę (radzę przesiać ją przez sito, aby uniknąć grudek) i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Dodaj suchy czosnek, sól i pieprz do ciasta i ponownie wymieszaj. Konsystencja powinna być półpłynna i płynna, podobnie jak ciasto naleśnikowe.
Krok 10:
Obtocz każdą kostkę cukinii w mące ze wszystkich stron. W zależności od wielkości cukinii mąka może potrzebować trochę więcej. Jeśli chcesz przyspieszyć proces, radzę przenieść cukinię do torby, wlać do nich mąkę, związać torbę i dobrze wstrząsnąć. W ten sposób mąka zostanie równomiernie rozprowadzona we wszystkich cukiniach.
Krok 11:
Następnie zanurz cukinię w cieście ze wszystkich stron.
Krok 12:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Cukinię ułożyć w cieście i smażyć ze wszystkich stron na średnim ogniu na złoty kolor.
Krok 13:
Ułóż gotową cukinię na papierowych serwetkach, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
Krok 14:
Podawaj smażoną cukinię w cieście z sosem śmietanowo-czosnkowym. Bardzo smaczne! Smacznego!
pojęcie sezonowości warzyw i owoców stopniowo zanika: w końcu nawet zimą można znaleźć w sklepach świeżą cukinię, bakłażan lub truskawki. Dlatego dzisiaj, w środku zimy, smażymy młode cukinie w cieście i podajemy je z sosem śmietanowo-czosnkowym.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g