cukinia smażona na patelni z czosnkiem

pyszne i szybkie danie z piękną prezentacją. Cukinię smażoną na patelni z czosnkiem można ugotować w taki sposób, że nie wstydzą się podawać na świątecznym stole. Zobacz i przekonaj się sam-idealna przekąska w kilka minut!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 52 % 12 g
węglowodany 35 % 8 g
148 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć cukinię na patelni z czosnkiem? Najpierw przygotuj sos, aby miał czas na zaparzenie podczas smażenia cukinii.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz śmietanę, majonez, koperek, czosnek przepuszczony przez prasę oraz sól i pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Niech sos się zaparzy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby przygotować pyszną cukinię w cieście czosnkowym, przygotuj niezbędne składniki. Do tego dania nadaje się zwykła jasnozielona cukinia, cukinia i żółta cukinia. Ważne jest, aby cukinia nie była bardzo duża, świeża, z cienką skórką i małymi nasionami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cukinię dokładnie umyj. Młodej delikatnej skóry nie można odciąć. Wysusz warzywa, odetnij końcówki cukinii i pokrój wzdłuż na kostki. Kostki powinny mieć taką długość, aby zmieściły się na patelni i nie były zbyt grube, aby miały czas na dobre i szybkie smażenie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz przygotuj ciasto. Jeśli wizualnie widzisz, że jedno jajko na ciasto nie wystarczy lub jajko jest małe, weź dwa. Suchy proszek czosnkowy można zastąpić 1 ząbkiem świeżego czosnku przepuszczonym przez prasę, ale świeży czosnek może się spalić na patelni, więc taka wymiana jest niepożądana. Jeśli masz dość czosnku w sosie, możesz w ogóle nie dodawać czosnku do ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce wymieszaj jajko z mlekiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mąkę (radzę przesiać ją przez sito, aby uniknąć grudek) i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Dodaj suchy czosnek, sól i pieprz do ciasta i ponownie wymieszaj. Konsystencja powinna być półpłynna i płynna, podobnie jak ciasto naleśnikowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obtocz każdą kostkę cukinii w mące ze wszystkich stron. W zależności od wielkości cukinii mąka może potrzebować trochę więcej. Jeśli chcesz przyspieszyć proces, radzę przenieść cukinię do torby, wlać do nich mąkę, związać torbę i dobrze wstrząsnąć. W ten sposób mąka zostanie równomiernie rozprowadzona we wszystkich cukiniach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie zanurz cukinię w cieście ze wszystkich stron.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Cukinię ułożyć w cieście i smażyć ze wszystkich stron na średnim ogniu na złoty kolor.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż gotową cukinię na papierowych serwetkach, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj smażoną cukinię w cieście z sosem śmietanowo-czosnkowym. Bardzo smaczne! Smacznego!

pojęcie sezonowości warzyw i owoców stopniowo zanika: w końcu nawet zimą można znaleźć w sklepach świeżą cukinię, bakłażan lub truskawki. Dlatego dzisiaj, w środku zimy, smażymy młode cukinie w cieście i podajemy je z sosem śmietanowo-czosnkowym.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy