śmietana krem bananowy deser

pyszny krem z zaledwie trzech składników. Zwiewny i delikatny w konsystencji kremowy deser. Możesz samodzielnie upiec ciasto lub kupić w sklepie gotowe ciasta: biszkopty, do miodu, Napoleona itp.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 69 % 27 g
205 kcal
IG: 7 / 26 / 67

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Lepiej jest wziąć śmietanę na śmietanę tłustą-30% tłuszczu, wtedy krem okaże się grubszy i bujny. Cukier polecam zmielić na cukier puder-więc nie musisz czekać na rozpuszczenie cukru, a krem wyjdzie jak najbardziej przewiewny. Do mielenia cukru użyłem blendera, ale zrobi to również młynek do kawy - poradzi sobie szybciej. Wymieszaj śmietanę i cukier puder w głębokim pojemniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij śmietanę mikserem przez 3 minuty na niskich obrotach. Wkładamy go na chwilę do lodówki, ale na razie zajmiemy się bananami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz banany i pokrój na duże kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś banany do miski blendera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel je na papkę przez 10 sekund. Możesz nie zmielić zbyt drobno, jeśli chcesz, aby kawałki bananów były wyczuwalne w kremie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mieszaninę bananów do śmietany. Aby uzyskać dodatkowy smak i aromat, możesz dodać wanilinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie ubij wszystko mikserem. Krem jest gotowy. Jest to jeden z najprostszych i najszybszych deserów kremowych!

bardzo podobał mi się ten krem. Upiekłam biszkopt na kefirze, po upieczeniu pokroiłam go nożem w poprzek na 2 części i obie części posmarowałam śmietaną i kremem bananowym. Próbka ciasta została usunięta z całą rodziną po tym, jak ciasto było dobrze namoczone. Okazało się niesamowicie pyszne! Teraz będę częściej przygotowywał taką śmietanę, aw niektórych przepisach, które mają zwykłą śmietanę, zastąpię ją kwaśną śmietaną bananową. Nadaje się do nakładania warstw i smarowania górnej części ciasta. Świeżo przygotowany krem można przechowywać w lodówce i zużyć następnego dnia. Nie radzę używać domowej śmietany, ponieważ podczas ubijania może się rozwarstwić, tworząc serwatkę. Lepiej jest wziąć śmietanę kupioną w sklepie i, jak powiedziałem, grubszą. Niestety nie znalazłem w naszych sklepach bardzo tłustej śmietany, wziąłem 20%. Jednak nawet z taką śmietaną krem wyszedł dobrze i spełnił moje oczekiwania. Radzę gotować!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy