Ciasteczka Koguciki
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Rozgnieć paluszki kukurydziane na okruchy, odłóż część na bok.
2. Wlej skondensowane mleko do kruszonki kukurydzianej, włóż masło. Wszystko wymieszaj.
3. Z powstałej masy uformuj kulki, włóż do środka całą nakrętkę (migdały lub orzechy laskowe).
4. Zwiń każdą kulkę w pozostałe okruchy kukurydzy i połóż na ładnym talerzu.
5. Zrób przegrzebki i dzioby z kandyzowanych kogutów , oczy z rodzynek , skrzydła z orzechów włoskich.
6. Udekoruj danie ciastami według własnego gustu-owocami, cukierkami, pozostałymi kandyzowanymi owocami, orzechami i rodzynkami.
radosnego spotkania Nowego Roku! Słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g