skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Wyciągamy młynek do kawy z szafki, energicznie i głośno mielimy orzechy. Przedstawiamy się jako młynarz, robimy mąkę orzechową, dodajemy kakao do mąki.
2. Bezlitośnie zmiel daty wodą-dostajemy tłuczone ziemniaki.
3. Zakłócamy wszystko uchwytami, tworzymy małe cukierki. Zwykle pod koniec zaczynają się pojawiać cukierki, nudzi cię rzeźbienie małych kulek.
4. Kulki zwijamy w posypkę (migdały, kokos, kakao, płatki owsiane, mak itp.).
5. Wysyłamy wszystko do lodówki.
proporcje dla odniesienia to 1 część migdałów, 1 część orzechów włoskich, 1 część daktyli. Wystarczy spróbować masy cukierkowej i dostosować liczbę daktyli, kakao i orzechów. Robię dla oka i dla smaku. Czasami topię czarną czekoladę (70-80%) i zanurzam w niej cukierki. Każdy lubi ten smak (z wyjątkiem dzieci, czekolada jest dla nich bardzo gorzka), ale rzadko gotuję w ten sposób, tylko na święta. Dużo zamieszania z czekoladą, a słodycze zdecydowanie nie są dla surowych zjadaczy))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g