Alioli (majonez czosnkowy)

uniwersalny sos do posiłków. Proste, szybkie i łatwe!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 88 % 64 g
węglowodany 7 % 5 g
622 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

każde jedzenie idealnie komponuje się z majonezem, jak żaden inny sos. Jest dobry w sałatkach i mięsie. Można go włożyć do zupy lub posmarować kanapką. Krótko mówiąc, majonez jest niezbędny w każdej kuchni. Jesteśmy przyzwyczajeni do kupowania go gotowego, ale istnieje przepis na domowy majonez wykonany własnymi rękami.
ubij jajko z czosnkiem w blenderze, nie wyłączając go, dopóki czosnek nie zostanie zmiażdżony. W gotowym majonezie nie powinny znajdować się duże kawałki czosnku. Bez wyłączania blendera powoli wlewaj oliwę z oliwek i uważnie obserwuj, jak sos zamienia się w jednorodną emulsję. Dodaj sól do smaku. Z wyglądu Alioli powinno mieć kremowy kolor i gęstą konsystencję, a także silny i czysty zapach czosnku. Jeśli nagle okaże się, że sos jest płynny, opuszcza wodę i rozpada się na ziarna - może to oznaczać, że jajko jest stare. Ale możesz wszystko naprawić. Albo ubij nowy sos ze świeżym jajkiem, albo Dodaj kupiony w sklepie majonez do gotowej masy i ponownie przepuść przez blender. Ale, jak możesz sobie wyobrazić, to już nie będzie to, ponieważ konserwant - ocet jest dodawany do majonezu w sklepie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy