skład / składniki
gotowanie krok po kroku
biorę surowe jajko w temperaturze pokojowej i zanurzam je we wrzącej wodzie (woda jest zdjęta z ognia). Jajko zostawiam w gorącej wodzie, aż woda ostygnie. W tym czasie białko będzie parować, ale pozostanie płynne. W naczyniach rozbijam gotowane na parze i schłodzone jajko, dodaję jedną łyżkę musztardy i mieszam.
następnie delikatnie wlewam oliwę z oliwek i stopniowo sok z połowy cytryny. Podzielę się moim małym sekretem: aby powstała zawiesina nie uległa rozwarstwieniu, konieczne jest, aby wszystkie składniki miały w przybliżeniu tę samą temperaturę. Następnie dodaję sardele posiekane nożem. Rozmiar kawałków to twoje preferencje. Uwielbiam, aby smak sardeli był dobrze wyczuwalny w gotowej sałatce Cezar, więc wycinam sardele nieco większe. Wyciskam czosnek przez czosnek. Do sosu dodaję sól i czarny pieprz do smaku. Sos sałatkowy Cezar jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g