sos sałatkowy Cezar

z takim dressingiem każda sałatka smakuje niewyobrażalnie dobrze. Sos sałatkowy Cezar jest głównym składnikiem kulinarnego przepisu na to jadalne arcydzieło. Składniki, które wypełniają tę sałatkę, są bardzo zróżnicowane. To kurczak, szynka, krewetki, ryby, grzyby i wszystko, co jest ci bliższe. Ale w każdej sałatce Cezar jej składniki łączy SOS-dressing. Dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na jego przygotowanie. Chcę ci opowiedzieć mój przepis na sos sałatkowy Cezar.
EudokiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 11 g
tłuszcze 73 % 36 g
węglowodany 4 % 2 g
376 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

biorę surowe jajko w temperaturze pokojowej i zanurzam je we wrzącej wodzie (woda jest zdjęta z ognia). Jajko zostawiam w gorącej wodzie, aż woda ostygnie. W tym czasie białko będzie parować, ale pozostanie płynne. W naczyniach rozbijam gotowane na parze i schłodzone jajko, dodaję jedną łyżkę musztardy i mieszam.

następnie delikatnie wlewam oliwę z oliwek i stopniowo sok z połowy cytryny. Podzielę się moim małym sekretem: aby powstała zawiesina nie uległa rozwarstwieniu, konieczne jest, aby wszystkie składniki miały w przybliżeniu tę samą temperaturę. Następnie dodaję sardele posiekane nożem. Rozmiar kawałków to twoje preferencje. Uwielbiam, aby smak sardeli był dobrze wyczuwalny w gotowej sałatce Cezar, więc wycinam sardele nieco większe. Wyciskam czosnek przez czosnek. Do sosu dodaję sól i czarny pieprz do smaku. Sos sałatkowy Cezar jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy