wołowina w sosie słodko-kwaśnym

w razie potrzeby możesz posypać gotowe danie sezamem. Absolutnie każdy dodatek nadaje się do tego dania. Podałam z gotowanym kruchym ryżem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 39 % 13 g
142 kcal
IG: 58 / 0 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wołowinę w sosie słodko-kwaśnym? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wołowinę na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mięso posyp mąką i polej sosem sojowym. Pozostaw do marynowania na 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę obrać z nasion i pokroić w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój grzyby na talerze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść wołowinę z marynatą na rozgrzanej patelni i smaż na oleju roślinnym, aż pojawi się złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj fasolkę szparagową, paprykę i grzyby do mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć, mieszając, przez 5-7 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy na patelnię i dokładnie wymieszaj. Jeśli do tego momentu cała woda z warzyw wyparowała, a masa jest zbyt lepka, możesz wlać 30-40 ml wody.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut, aż będzie całkowicie ugotowany.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g

Podobne przepisy