skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z gruszką i serem Dor Blue? Przygotuj jedzenie. Jako bazę do sałatki weź każdą świeżą sałatkę, mam mieszankę liści i rukoli. Wybierz dużą, soczystą i dojrzałą gruszkę. W tej sałatce ser z zieloną pleśnią Dor Blue można zastąpić zarówno bardziej pikantnymi gatunkami-Roquefort, Gorgonzola, jak i łagodniejszymi w smaku, na przykład serami z białą pleśnią — Brie, Camembert.
Krok 2:
Pokrój ser na małe plasterki.
Krok 3:
Na rozgrzanej suchej patelni kalcynuj, mieszając, orzechy włoskie przez 5 minut.
Krok 4:
Wlej miód na patelnię i smaż orzechy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż się zarumienią. Wybierz wysokiej jakości, naturalny miód. Jeśli jest gęsty lub kandyzowany, najpierw rozpuść go w łaźni wodnej.
Krok 5:
Z gruszki usuń łodygę i rdzeń. Pokrój miąższ na cienkie plasterki. Polej gruszkę sokiem z połowy cytryny, aby się nie ściemniała.
Krok 6:
Przygotuj sos. Przygotuj dla niej jedzenie. Każdy olej roślinny jest odpowiedni, mam oliwę z oliwek. Zamiast ziarnistej musztardy możesz użyć gotowego Dijon. Ocet zastępuje się sokiem z cytryny.
Krok 7:
Jak zrobić tankowanie? Połącz oliwę z oliwek, ocet winny, musztardę i sól. Ubij wszystkie składniki trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 8:
Umyj rukolę i liście sałaty i dobrze wysusz. W salaterce ułóż liście sałaty, plasterki gruszki, ser pleśniowy.
Krok 9:
Ułóż karmelizowane orzechy włoskie na wierzchu. Polej sałatkę dressingiem, delikatnie wymieszaj i podawaj. Smacznego!
przygotuj taką sałatkę tuż przed użyciem, ponieważ po staniu gruszka wypuści sok, a liście sałaty zwiędną. Również z dressingiem-polej nim sałatkę przed jedzeniem.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g
- Dor Blue - 354 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g