Sałatka z gruszką i serem Dor Blue

oryginalny, niezwykły smak, pikantny, na wakacje! Sałatka z gruszką i serem Dor Blue to przepis na danie, które można przypisać deserowi. Zawiera wiele słodkich składników: gruszkę, karmelizowane orzechy, miód. Ale pikantny dressing i ser pleśniowy dodają sałatce bardzo interesującej nuty.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 35 % 11 g
212 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z gruszką i serem Dor Blue? Przygotuj jedzenie. Jako bazę do sałatki weź każdą świeżą sałatkę, mam mieszankę liści i rukoli. Wybierz dużą, soczystą i dojrzałą gruszkę. W tej sałatce ser z zieloną pleśnią Dor Blue można zastąpić zarówno bardziej pikantnymi gatunkami-Roquefort, Gorgonzola, jak i łagodniejszymi w smaku, na przykład serami z białą pleśnią — Brie, Camembert.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ser na małe plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na rozgrzanej suchej patelni kalcynuj, mieszając, orzechy włoskie przez 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej miód na patelnię i smaż orzechy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż się zarumienią. Wybierz wysokiej jakości, naturalny miód. Jeśli jest gęsty lub kandyzowany, najpierw rozpuść go w łaźni wodnej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z gruszki usuń łodygę i rdzeń. Pokrój miąższ na cienkie plasterki. Polej gruszkę sokiem z połowy cytryny, aby się nie ściemniała.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj sos. Przygotuj dla niej jedzenie. Każdy olej roślinny jest odpowiedni, mam oliwę z oliwek. Zamiast ziarnistej musztardy możesz użyć gotowego Dijon. Ocet zastępuje się sokiem z cytryny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jak zrobić tankowanie? Połącz oliwę z oliwek, ocet winny, musztardę i sól. Ubij wszystkie składniki trzepaczką, aż będą gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj rukolę i liście sałaty i dobrze wysusz. W salaterce ułóż liście sałaty, plasterki gruszki, ser pleśniowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż karmelizowane orzechy włoskie na wierzchu. Polej sałatkę dressingiem, delikatnie wymieszaj i podawaj. Smacznego!

przygotuj taką sałatkę tuż przed użyciem, ponieważ po staniu gruszka wypuści sok, a liście sałaty zwiędną. Również z dressingiem-polej nim sałatkę przed jedzeniem.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Dor Blue - 354   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy