skład / składniki
metoda gotowania
1. Zagnieść ciasto.
jajka pocieramy cukrem, dodajemy zmiękczone masło, wlewamy mleko. Dodaj sól i sodę (gaszoną), przesiej mąkę, zagniataj elastyczne ciasto.
podziel ciasto na równe części (skupiamy się na średnicy patelni), rozwałkuj cienko i smaż z obu stron pod zamkniętą pokrywką na suchej patelni. Gotowe ciasta przycinamy wzdłuż krawędzi.
2. Przygotuj krem.
zagotuj mleko. Jajka mielimy z cukrem, wprowadzamy do wrzącego mleka (jajka powinny się zwijać, to normalne). Usuń masę z ognia, pozwól jej ostygnąć. Do dobrze schłodzonego mleka Wprowadzamy zmiękczone masło, ubijamy, aż masa podwoi się, a następnie mieszamy mleko skondensowane i wanilinę.
3. Pokrywamy ciasta (a także najwyższy), zbieramy ciasto, siekamy kawałki i posypujemy nimi boki ciasta. Udekoruj orzeszkami ziemnymi na wierzchu.
pozwól kulinarnemu arcydziełu namoczyć się w lodówce (minimum 4 godziny) i zacznij pić herbatę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g