frytki z kurczaka po japońsku (tori kara-age)

Spróbuj tego arcydzieła kuchni japońskiej! On cię podbije! Oryginalny japoński przepis na smażenie kurczaka & quot; Tori kara age" Kiedy mówimy "kuchnia japońska", zwykle mamy na myśli "sushi" i myślimy o wszelkiego rodzaju egzotycznych składnikach, żywych rybach, skorupiakach i przyprawach, których nie można znaleźć w ciągu dnia z ogniem. Jednak w kuchni japońskiej istnieją również potrawy, które można ugotować, odwiedzając supermarket, w którym znajduje się co najmniej minimalny zestaw produktów do kuchni azjatyckiej. Jednym z nich są frytki z kurczaka. Podkreślam konkretnie-to nie jest dostosowane, ale & quot; rodzime & quot; japońskie danie, bardzo proste i smaczne.
MagnagoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 75 % 47 g
węglowodany 11 % 7 g
471 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    O przygotowaniu składników-imbir ja do tego przepisu zwykle staram się brać Nie świeży, ale już lekko pomarszczony - lepiej daje sok po wyciśnięciu

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kurczaka na kawałki & quot;na jeden kęs" (wielkość kawałka reguluje fakt, że w kuchni azjatyckiej jedzą pałeczkami, nie używają noża)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz imbir i wyciśnij przez wyciskacz do czosnku (lub w inny sposób wydobądź sok imbirowy)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marynuj kurczaka w soku imbirowym z sosem sojowym, sake i olejem sezamowym. Jeśli czekasz na gości, moranuj z wyprzedzeniem, jeśli chcesz to zrobić szybko, przejdź absolutnie spokojnie do kroku 5.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej olej do smażenia na patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwiń każdy kawałek kurczaka w skrobię

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I smaż je we wrzącym oleju, od czasu do czasu obracając, aż kawałki nabiorą złotobrązowej Skórki

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kawałki wyjęte z patelni należy osuszyć z nadmiaru oleju ręcznikami papierowymi. Podawać na ciepło lub na ciepło.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Sake - 50   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy