kotlety połtawskie
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie składników
Krok 2:
Wołowinę obieramy z folii i kroimy na kawałki
Krok 3:
Dwukrotnie przepuszczamy wołowinę przez maszynkę do mięsa i dodajemy posiekany smalec
Krok 4:
Dodaj wodę, zmielony czosnek, sól, mielony pieprz i wymieszaj.
Krok 5:
Robimy kotlety z mielonego mięsa
Krok 6:
Panierujemy kotlety w bułce tartej
Krok 7:
Smażyć. Podczas smażenia smalec uwalnia dodatkowy tłuszcz, więc tłuszcz na patelni nie jest potrzebny
Krok 8:
Podawaj kotlety połtawskie, polewając roztopionym masłem
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal / 100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g