kotlety połtawskie

pyszne soczyste kotlety kuchni ukraińskiej zachwycą wszystkich domowników! Jako osoba urodzona i mieszkająca na Ukrainie, kuchnia narodowa jest mi bliska, w tym Połtawa, słynąca z barszczu, pierogów na parze i oczywiście Galushki. W Połtawie Jestem kilka razy w roku i mogę powiedzieć, że nigdzie nie jadłem tak smacznego smalcu, ponieważ technologia wypalania skóry słomą jest już zapomniana i robią to w ten sposób. Ale mięso na rynku sprzedaje się głównie wieprzowinę, ale do tych połtawskich kotletów wołowych dodaje się smalec, aby były delikatniejsze i bardziej soczyste
AbigailAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 16 g
tłuszcze 50 % 21 g
węglowodany 12 % 5 g
271 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie składników

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wołowinę obieramy z folii i kroimy na kawałki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dwukrotnie przepuszczamy wołowinę przez maszynkę do mięsa i dodajemy posiekany smalec

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj wodę, zmielony czosnek, sól, mielony pieprz i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Robimy kotlety z mielonego mięsa

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Panierujemy kotlety w bułce tartej

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć. Podczas smażenia smalec uwalnia dodatkowy tłuszcz, więc tłuszcz na patelni nie jest potrzebny

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj kotlety połtawskie, polewając roztopionym masłem

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal / 100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy