Sałatka chińska Łódź autorstwa Rachael Ray

umiarkowanie prosta i interesująca sałatka w stylu pseudoazjatyckim! Kilka miesięcy temu usłyszałem o koncepcji prostych posiłków w 30 minut od amerykańskiego Guru & quot; kuchni dla opornych & quot; Rachael Ray. Postanowiłem spróbować coś zrobić. Starałem się ściśle przestrzegać przepisu autora, chociaż nie zgadzam się ze wszystkim. Wynik był całkiem fajny. Właściwie powiedziałbym, że najciekawszą rzeczą w tym przepisie jest sos i warstwa karmelu, którą daje na mięsie. Krótko mówiąc, sos i sposób karmelizacji wziąłem na uwagę, a & quot;zestaw sałatkowy" tam, moim zdaniem, każdy może złożyć taki, jaki kocha. Ten przepis to wspaniały sposób" dołączyć do biznesu & quot; pierś z kurczaka, której wielu nie lubi ze względu na suchość.
MagnagoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 45 % 5 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli nagle ktoś nie ma gotowej piersi z kurczaka z rożna, musisz ugotować coś inaczej-w związku z tym Czas gotowania wzrośnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj sok ananasowy, olej sezamowy, sos sojowy i czosnek na patelni, podgrzej, gdy tylko zacznie się gotować...

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sos do miski i pozostaw do ostygnięcia. Bardzo ważne! Usuń cały czosnek z patelni, w przeciwnym razie będzie nieprzyjemny smak

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na tej samej patelni, na której przygotowano SOS, usmaż w resztkach (i w razie potrzeby dodaj z miski) pierś z kurczaka. Upewnij się, że kapie tylko płyn, bez kostek czosnku, w przeciwnym razie zacznie gorzko. Gdy pierś z kurczaka zostanie zaharamelizowana, przenieś ją do ostygnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj kapustę chińską rękami (czas jest zimowy, więc na wszelki wypadek używam tylko zielonej części blachy, bez białych ogonków, po artykule o sałatce w styczniowym numerze).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Paprykę pokroić w cienkie paski

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cebulę pokroić w cienkie paski

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pierś z kurczaka pokroić w krążki & quot;na jeden kęs& quot;, jak powinno być w kuchni azjatyckiej. Połóż 2 liście kapusty chińskiej na talerzu (będzie to "chińska Łódź"), połóż na nich pozostałe składniki, przed podaniem polej pozostałościami sosu, który do tego czasu na pewno ostygnie, a delikatne liście nie zepsują się.

Ach, tak! Ray ma przepis przeznaczony dla kilku osób, a ja byłam sama w domu, więc ilość mięsa i zieleni musiała zostać podana. Ale proporcje składników sosu są autorskie. Krótko mówiąc, jeśli ktoś gotuje dla kilku osób: mięso, sałatę i paprykę należy proporcjonalnie zwiększyć, ale SOS i cebulę pozostawić bez zmian, wystarczy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Sok ananasowy - 48   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy