Bigus ze śliwkami i kiszoną kapustą

tradycyjne danie kuchni słowiańskiej i Bałtyckiej. Spróbuj! Chociaż to danie jest uważane za tradycyjne, nigdy go nie próbowałem, dopóki przypadkowo nie spotkałem kilku wzmianek w sieci. Szukałem przepisów, byłem zaskoczony i postanowiłem spróbować, ponieważ zgodnie z opisem miało to być coś wyjątkowego. Tak, jest pyszne! Rodzina też to doceniła. Od tego czasu to danie regularnie pojawia się na naszym stole. Proponuję spróbować i tobie.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 43 % 9 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Pokrój żeberka na duże kawałki, a następnie smaż je na głębokiej patelni z grubym dnem na średnim ogniu przez 10-15 minut. Nie musisz dodawać oleju ani tłuszczu, nie przykrywaj też pokrywką. Od czasu do czasu mieszaj mięso. Żeberka powinny być pokryte apetyczną skórką.
2. Obierz cebulę, posiekaj ją. Zetrzyj obrane marchewki na grubej tarce.
3. Dodaj cebulę do już rumianego mięsa, wymieszaj. Po minucie włóż startą marchewkę, dodaj sól, czarny pieprz, kolendrę i lavrushkę.
4. Smaż wszystko razem przez 5 minut (marchewki powinny być miękkie).
5. Teraz dodaj kiszoną kapustę, wszystko wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką, gotuj zawartość przez 15 minut na umiarkowanym ogniu.
6. W tym czasie posiekaj świeżą kapustę, włóż ją na patelnię, wszystko ponownie wymieszaj. Dusić Bigus przez 1 godzinę. Nie zapomnij od czasu do czasu mieszać.
7. Umyj suszone śliwki, włóż na patelnię, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Nie musisz kroić suszonych śliwek.

Bigus jest gotowy i możesz go podać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy