skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój żeberka na duże kawałki, a następnie smaż je na głębokiej patelni z grubym dnem na średnim ogniu przez 10-15 minut. Nie musisz dodawać oleju ani tłuszczu, nie przykrywaj też pokrywką. Od czasu do czasu mieszaj mięso. Żeberka powinny być pokryte apetyczną skórką.
2. Obierz cebulę, posiekaj ją. Zetrzyj obrane marchewki na grubej tarce.
3. Dodaj cebulę do już rumianego mięsa, wymieszaj. Po minucie włóż startą marchewkę, dodaj sól, czarny pieprz, kolendrę i lavrushkę.
4. Smaż wszystko razem przez 5 minut (marchewki powinny być miękkie).
5. Teraz dodaj kiszoną kapustę, wszystko wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką, gotuj zawartość przez 15 minut na umiarkowanym ogniu.
6. W tym czasie posiekaj świeżą kapustę, włóż ją na patelnię, wszystko ponownie wymieszaj. Dusić Bigus przez 1 godzinę. Nie zapomnij od czasu do czasu mieszać.
7. Umyj suszone śliwki, włóż na patelnię, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Nie musisz kroić suszonych śliwek.
Bigus jest gotowy i możesz go podać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g