skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto hrabiowskie ruiny klasyczny? Przygotuj jedzenie. W głębokiej misce wlej surowe jajka i dodaj cukier. Ubij jajka z cukrem mikserem na wysokich obrotach przez około 3-4 minuty, aż cukier się rozpuści, a masa wzrośnie i wybieli.
Krok 2:
Dodaj śmietanę do miski i mieszaj mikserem na niskich obrotach, aż będzie gładka.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę (odłóż 1 łyżkę stołową, dodamy ją później) i proszek do pieczenia, wymieszaj mikserem z małą prędkością. Ciasto jest gotowe. Konsystencja nie jest gęsta ani płynna.
Krok 4:
Podziel ciasto na 2 równe części. Wlej proszek kakaowy do jednej części ciasta przez sitko i mieszaj łyżką, aż będzie gładka. W drugiej części ciasta dodaj odłożoną wcześniej łyżkę mąki.
Krok 5:
Weź okrągłe naczynie do pieczenia o średnicy 20 cm. Posmaruj formę masłem. Do pieczenia białego ciasta lepiej jest użyć większej formy niż do czekolady.
Krok 6:
Piecz ciasto w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Określ czas i temperaturę za pomocą piekarnika. Wyjmij ciasto z formy.
Krok 7:
W przypadku ciasta czekoladowego weź okrągłą średnicę 20 cm, jeśli nie masz formy o tej średnicy, użyj formy, w której upieczono białe ciasto. Przykryj spód formy pergaminem, posmaruj masłem i wlej ciasto do formy.
Krok 8:
Piecz ciasto czekoladowe przez 15 minut w 180 stopniach. Ponownie określ czas i temperaturę według piekarnika. Wyjmij ciasto z formy.
Krok 9:
W przypadku śmietany ubij śmietanę z cukrem za pomocą miksera.
Krok 10:
Do glazury wymieszaj proszek kakaowy, cukier i mleko w żelaznej misce (ponieważ każdy ma różne łyżki, lepiej najpierw dodać 5 łyżek mleka, a pozostałe 2 łyżki-w razie potrzeby w procesie gotowania, glazura nie powinna być zbyt płynna, ale też niezbyt gęsta).
Krok 11:
Gotuj glazurę na małym ogniu, ciągle mieszając przez 4-7 minut.
Krok 12:
Dodaj masło do gorącego lukru i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Taka glazura po ostygnięciu nieco zgęstnieje, ale nie stwardnieje. Pamiętaj, aby dobrze schłodzić lukier, aby trochę zgęstniał!
Krok 13:
Z białego ciasta odetnij górę (po prostu lekko wyrównaj, kawałki można dodać do czekoladowego blatu) i posmaruj kremem.
Krok 14:
Ciasto czekoladowe pokrój na 2 części wzdłuż i pokrój w małe kostki.
Krok 15:
Zanurz kawałki czekolady na przemian w śmietanie i ułóż je na białym cieście ze zjeżdżalnią. Nie wszystkie kawałki pasowały do mnie, więc radziłem, że białe ciasto powinno być większe niż ciasto czekoladowe.
Krok 16:
Wypełnij ciasto resztkami kremu na wierzch i arbitralnie polej je cienkim strumieniem lukru łyżką, starając się wypełnić powierzchnię nie ciągłą warstwą, ale jak na zdjęciu. Gotowe ciasto moczyć przez 2-3 godziny.
po namoczeniu ciasto stało się tak delikatne i niesamowite, jak to tylko możliwe. Ja i moja rodzina byliśmy nim całkowicie zachwyceni!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 & nbsp; kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 & nbsp; kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 & nbsp; kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 & nbsp; kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 & nbsp; kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 & nbsp; kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 & nbsp; kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 & nbsp; kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 & nbsp; kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 & nbsp; kcal/100g
- Śmietana - 210 & nbsp; kcal/100g
- Jajko kurze - 157 & nbsp; kcal/100g
- Białko jaja - 45 & nbsp; kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 & nbsp; kcal/100g
- Żółtko - 352 & nbsp; kcal/100g
- Jajko strusia - 118 & nbsp; kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 & nbsp; kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 & nbsp; kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 & nbsp; kcal/100g
- Mąka - 325 & nbsp; kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 & nbsp; kcal/100g
- Cukier - 398 & nbsp; kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g