skład / składniki
metoda gotowania
przygotowujemy produkty:
- małże wyjmujemy z lodówki, zanurzamy w słonej wodzie i pozostawiamy w tej formie na kilka godzin;
- Usuń łuskę z czosnku, a następnie posiekaj ząbki czosnku nożem;
- umyj kawałek korzenia imbiru, osusz papierową serwetką i drobno posiekaj;
- trzy na średniej tarce ser (powinien być smaczny i aromatyczny-dzięki temu danie będzie jeszcze bardziej wyrafinowane i pysznie smaczne);
- moja pietruszka, a następnie połóż ją na czystym, suchym ręczniku do wyschnięcia, a następnie drobno posiekaj.
wlej określoną ilość wody do dużego rondla, dodaj tam również imbir. Stawiamy rondel na dużym ogniu i doprowadzamy go do wrzenia. Kiedy tak się stanie, włóż małże do wrzącej wody i gotuj je przez 1-2 minuty. Następnie wrzuć małże do durszlaka.
na blasze do pieczenia wkładamy arkusz folii, który smarujemy odrobiną masła. Przenieś małże z durszlaka na arkusz folii.
umieść małą patelnię na wolnym ogniu, włóż do niej masło i rozpuść. Następnie włóż posiekany czosnek do oleju, mieszając, smaż go trochę, aż będzie lekko złoty. Wyłącz ogrzewanie i dodaj suszony tymianek i proszek pieprzu cayenne na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj.
bierzemy łyżkę stołową i za jej pomocą dodajemy mieszankę oleju i czosnku do każdego małża, równomiernie rozprowadzamy mieszaninę na wszystkich owocach morza. Małże posypujemy czarnym pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym pieprzem - będzie bardziej aromatyczny) i pysznym startym serem.
wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 8 minut. W tym czasie ser powinien się stopić i uzyskać piękną złotą skórkę. W razie potrzeby Czas pieczenia można wydłużyć o 1-2 minuty.
połóż gotowe małże na pięknym naczyniu i udekoruj posiekaną natką pietruszki.
serwujemy nasze arcydzieło do stołu i cieszymy się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Ser "cheddar" - 392 kcal/100g
- Mrożone małże - 82 kcal/100g