mrożone małże w piekarniku

wykwintne danie będzie ozdobą stołu! Mrożone małże w piekarniku są zarówno proste, jak i szybkie w przygotowaniu, a wynik przekracza najśmielsze oczekiwania! W końcu okazuje się piękne, smaczne, apetyczne danie świąteczne. I bardzo niezwykłe!
SzczurAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 4 g
tłuszcze 44 % 4 g
węglowodany 11 % 1 g
54 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 40 min

przygotowujemy produkty:

- małże wyjmujemy z lodówki, zanurzamy w słonej wodzie i pozostawiamy w tej formie na kilka godzin;

- Usuń łuskę z czosnku, a następnie posiekaj ząbki czosnku nożem;

- umyj kawałek korzenia imbiru, osusz papierową serwetką i drobno posiekaj;

- trzy na średniej tarce ser (powinien być smaczny i aromatyczny-dzięki temu danie będzie jeszcze bardziej wyrafinowane i pysznie smaczne);

- moja pietruszka, a następnie połóż ją na czystym, suchym ręczniku do wyschnięcia, a następnie drobno posiekaj.

wlej określoną ilość wody do dużego rondla, dodaj tam również imbir. Stawiamy rondel na dużym ogniu i doprowadzamy go do wrzenia. Kiedy tak się stanie, włóż małże do wrzącej wody i gotuj je przez 1-2 minuty. Następnie wrzuć małże do durszlaka.

na blasze do pieczenia wkładamy arkusz folii, który smarujemy odrobiną masła. Przenieś małże z durszlaka na arkusz folii.

umieść małą patelnię na wolnym ogniu, włóż do niej masło i rozpuść. Następnie włóż posiekany czosnek do oleju, mieszając, smaż go trochę, aż będzie lekko złoty. Wyłącz ogrzewanie i dodaj suszony tymianek i proszek pieprzu cayenne na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj.

bierzemy łyżkę stołową i za jej pomocą dodajemy mieszankę oleju i czosnku do każdego małża, równomiernie rozprowadzamy mieszaninę na wszystkich owocach morza. Małże posypujemy czarnym pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym pieprzem - będzie bardziej aromatyczny) i pysznym startym serem.

wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 8 minut. W tym czasie ser powinien się stopić i uzyskać piękną złotą skórkę. W razie potrzeby Czas pieczenia można wydłużyć o 1-2 minuty.

połóż gotowe małże na pięknym naczyniu i udekoruj posiekaną natką pietruszki.

serwujemy nasze arcydzieło do stołu i cieszymy się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Ser "cheddar" - 392   kcal/100g
  • Mrożone małże - 82   kcal/100g

Podobne przepisy