skład / składniki
metoda gotowania
delikatnie oddziel mięso od kości i usuń niepotrzebne filmy i ścięgna. Warstwa powinna pozostać nienaruszona. Jeśli mięso nie jest młodym zwierzęciem, należy je namoczyć w wodzie z octem. Lepiej to zrobić z wyprzedzeniem-długa procedura (1 dzień). Zalej kozie mięso wodą, aby lekko przykryć cały kawałek i wlać ocet. Pozostaw w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie przystępujemy do gotowania.
przygotuj warzywa. Grubo pocieramy ogórek, cebulę kroimy w mniejsze kostki, czosnek lub wyciskamy prasą lub drobno siekamy.
dodaj czosnek i cebulę do masy ogórkowej. Wymieszać. Mięso układamy na desce i bijemy trochę drewnianym młotkiem. Pocieramy tę warstwę solą, pieprzem i chmielem-suneli. Połóż nadzienie na mięsie i spłaszcz równomierną warstwą. Zwijamy kozie mięso jak najgęstsze.
zawiń naszą rolkę w folię. Możesz użyć rękawa do pieczenia, ale wtedy musisz związać mięso kulinarną nicią. Pozostaw w tej formie do marynowania na 1-2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i gotuj w nim mięso kozie przez 40 minut. Pokrój gotowe mięso na porcje i możemy traktować domowników. Takie danie nie wstydzi się postawić na świątecznym stole. Myślę, że wszystkim się spodoba.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Koza - 216 kcal/100g

