mięso kozie w piekarniku

pachnąca i soczysta bułka z koziego mięsa. Polecam wszystkim. Trochę żmudna praca, ale wynik z nawiązką pokryje tę wadę.
LidalideczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 11 % 3 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 D 2 h 40 min

delikatnie oddziel mięso od kości i usuń niepotrzebne filmy i ścięgna. Warstwa powinna pozostać nienaruszona. Jeśli mięso nie jest młodym zwierzęciem, należy je namoczyć w wodzie z octem. Lepiej to zrobić z wyprzedzeniem-długa procedura (1 dzień). Zalej kozie mięso wodą, aby lekko przykryć cały kawałek i wlać ocet. Pozostaw w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie przystępujemy do gotowania.
przygotuj warzywa. Grubo pocieramy ogórek, cebulę kroimy w mniejsze kostki, czosnek lub wyciskamy prasą lub drobno siekamy.
dodaj czosnek i cebulę do masy ogórkowej. Wymieszać. Mięso układamy na desce i bijemy trochę drewnianym młotkiem. Pocieramy tę warstwę solą, pieprzem i chmielem-suneli. Połóż nadzienie na mięsie i spłaszcz równomierną warstwą. Zwijamy kozie mięso jak najgęstsze.
zawiń naszą rolkę w folię. Możesz użyć rękawa do pieczenia, ale wtedy musisz związać mięso kulinarną nicią. Pozostaw w tej formie do marynowania na 1-2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i gotuj w nim mięso kozie przez 40 minut. Pokrój gotowe mięso na porcje i możemy traktować domowników. Takie danie nie wstydzi się postawić na świątecznym stole. Myślę, że wszystkim się spodoba.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Koza - 216   kcal/100g

Podobne przepisy