skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić grecką sałatkę z grzankami i kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Dobrze umyj i osusz warzywa, liście sałaty i bazylię ze szczególną ostrożnością — nadmiar wilgoci zepsuje danie. Filet lepiej nadaje się schłodzony, okaże się bardziej soczysty. Wstępnie rozmrozić zamrożone.
Krok 2:
Posmaruj czyste i wysuszone filety solą i papryką. Ponadto możesz użyć dowolnych przypraw do smaku.
Krok 3:
Zawiń filety w folię, uważając, aby dokładnie zgiąć krawędzie, aby nie wylać soku. Umieść powstały pakiet w naczyniu do pieczenia. Piecz mięso przez 40 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. następnie wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź. Pieczony w ten sposób filet okazuje się bardzo soczysty i miękki. Ale możesz użyć smażonego lub gotowanego mięsa.
Krok 4:
Pokrój chleb w kostkę, włóż na patelnię i skrop oliwą z oliwek. Piecz chleb na złoty kolor na małym ogniu. Schłodzić gotowe krakersy.
Krok 5:
Pokrój ogórki na połówki kół.
Krok 6:
Pomidory w plasterkach.
Krok 7:
W przypadku papryki usuń rdzeń z nasionami. Pokrój miąższ w paski.
Krok 8:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 9:
Posiekaj bazylię. Można go zastąpić dowolnymi suchymi lub świeżymi ziołami do smaku. Ser pokroić w kostkę. Tradycyjnie do sałatki greckiej dodaje się fetę lub ser, wybierz wysokiej jakości ser, bez tłuszczów roślinnych w kompozycji.
Krok 10:
Schłodzone filety pokroić w cienkie plasterki.
Krok 11:
Złóż ogórki, pomidory, paprykę, cebulę, bazylię do salaterki. Sól i pieprz warzywa, a następnie wlej olej i sok z cytryny. Wymieszaj sałatkę.
Krok 12:
Weź duży płaski talerz. Połóż na nim liście sałaty. Na wierzch ułóż sałatkę z przyprawionymi warzywami.
Krok 13:
Na wierzch ułóż kawałki fileta z kurczaka, posiekany ser, oliwki. Na koniec włóż krakersy, aby były chrupiące i smaczne.
Krok 14:
Natychmiast podawaj sałatkę do stołu — przyprawione warzywa w końcu wypuszczą sok. Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
jak wybrać odpowiednie oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. Możesz więc rozważyć ich wygląd i kolor. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, o gładkiej, błyszczącej skórze. Zbyt miękkie, przejrzałe oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal / 100g