Fińskie ciasto rybne

świetne danie na lunch, kolację i świąteczny stół! Unikalny przepis na szybkie przygotowanie wspaniałego ciasta z bogatym nadzieniem ze świeżej czerwonej ryby, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy swoim smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 31 % 12 g
węglowodany 46 % 18 g
209 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania pysznego ciasta rybnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej trzysta gramów mąki do głębokiej miski, dodaj trochę soli i pół łyżeczki proszku do pieczenia do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj sto gramów mrożonego masła do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze zmiel mąkę i masło rękami na okruchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jedno jajko kurze do miski z mąką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż sto dwadzieścia gramów kwaśnej śmietany do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto rękami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż ciasto na posypanym mąką stole.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze zagniatamy ciasto rękami i po wyjęciu z celofanowej torby wysyłamy do lodówki na trzydzieści minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój na kawałki trzysta pięćdziesiąt gramów filetów rybnych o szerokości dwóch centymetrów.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp rybę do smaku majerankiem i solą i dodaj czarny pieprz do talerza do smaku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż na talerzu z rybą wstępnie pokrojoną w małe półpierścienie i smażoną główkę cebuli, a następnie dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Aby przygotować sos, włóż dwieście gramów kwaśnej śmietany do miski.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj żółtko jednego jaja kurzego do miski, do smaku majeranek, sól i czarny pieprz.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dobrze wymieszaj trzepaczką, aż wszystkie składniki będą gładkie w misce.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmujemy ciasto z lodówki i dobrze je ugniatamy, a następnie kroimy na większe i mniejsze części.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dobrze rozwałkuj dwie części ciasta na cienkie ciasta.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Za pomocą wałka do ciasta przenosimy duże ciasto na formę wysmarowaną masłem i równomiernie rozprowadzamy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż dwieście gramów gotowanego ryżu na cieście i rozprowadź równomiernie.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Następną warstwą połóż rybę na ryżu i równomiernie ją rozprowadź.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozłóż przygotowany sos na warstwie ryby i równomiernie go rozprowadź.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Przenieś za pomocą wałka do ciasta i równomiernie rozprowadź drugie ciasto na wierzchu nadzienia.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Dobrze ściśnij krawędzie dwóch ciast.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Pokrój gałązki ze skrawków ciasta i połóż je na wierzchu ciasta, posmaruj je ubitym jajkiem kurzym, a następnie wyślij formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do dwustu stopni na trzydzieści minut.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

stary przepis na ciasto rybne z pstrągiem, opowiedziany przez rdzenną Finkę. Ciasto rybne z pstrągiem gotuję 2-3 razy w miesiącu, tak bardzo pokochałem to świąteczne danie. Przepis opowiedziała mi starsza Finka, właścicielka hotelu, w którym moja grupa wycieczkowa zatrzymała się na noc. Mały rodzinny hotel wyróżniał się gościnnością i niepowtarzalnym aromatem świeżych wypieków. Kiedy spróbowałem charakterystycznego ciasta z pstrąga, pomyślałem, że nigdy go nie ugotuję. Miękkie zwiewne ciasto, bogate nadzienie z najświeższej czerwonej ryby, idealna równowaga smaku-ciasto przypominało dzieło sztuki kulinarnej. Na wszelki wypadek poprosiłem o przepis i ugotowałem go w domu. Okazuje się, że to nie jest trudne! Od tego czasu często przygotowuję ciasto z pstrąga według fińskiego przepisu na lunch, kolację i świąteczny stół!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Majeranek suchy - 271   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy