skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania pysznego ciasta rybnego.
Krok 2:
Przesiej trzysta gramów mąki do głębokiej miski, dodaj trochę soli i pół łyżeczki proszku do pieczenia do smaku.
Krok 3:
Zetrzyj sto gramów mrożonego masła do miski.
Krok 4:
Dobrze zmiel mąkę i masło rękami na okruchy.
Krok 5:
Dodaj jedno jajko kurze do miski z mąką.
Krok 6:
Włóż sto dwadzieścia gramów kwaśnej śmietany do miski.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto rękami.
Krok 8:
Rozłóż ciasto na posypanym mąką stole.
Krok 9:
Dobrze zagniatamy ciasto rękami i po wyjęciu z celofanowej torby wysyłamy do lodówki na trzydzieści minut.
Krok 10:
Pokrój na kawałki trzysta pięćdziesiąt gramów filetów rybnych o szerokości dwóch centymetrów.
Krok 11:
Posyp rybę do smaku majerankiem i solą i dodaj czarny pieprz do talerza do smaku.
Krok 12:
Rozłóż na talerzu z rybą wstępnie pokrojoną w małe półpierścienie i smażoną główkę cebuli, a następnie dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 13:
Aby przygotować sos, włóż dwieście gramów kwaśnej śmietany do miski.
Krok 14:
Dodaj żółtko jednego jaja kurzego do miski, do smaku majeranek, sól i czarny pieprz.
Krok 15:
Dobrze wymieszaj trzepaczką, aż wszystkie składniki będą gładkie w misce.
Krok 16:
Wyjmujemy ciasto z lodówki i dobrze je ugniatamy, a następnie kroimy na większe i mniejsze części.
Krok 17:
Dobrze rozwałkuj dwie części ciasta na cienkie ciasta.
Krok 18:
Za pomocą wałka do ciasta przenosimy duże ciasto na formę wysmarowaną masłem i równomiernie rozprowadzamy.
Krok 19:
Rozłóż dwieście gramów gotowanego ryżu na cieście i rozprowadź równomiernie.
Krok 20:
Następną warstwą połóż rybę na ryżu i równomiernie ją rozprowadź.
Krok 21:
Rozłóż przygotowany sos na warstwie ryby i równomiernie go rozprowadź.
Krok 22:
Przenieś za pomocą wałka do ciasta i równomiernie rozprowadź drugie ciasto na wierzchu nadzienia.
Krok 23:
Dobrze ściśnij krawędzie dwóch ciast.
Krok 24:
Pokrój gałązki ze skrawków ciasta i połóż je na wierzchu ciasta, posmaruj je ubitym jajkiem kurzym, a następnie wyślij formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do dwustu stopni na trzydzieści minut.
Krok 25:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
stary przepis na ciasto rybne z pstrągiem, opowiedziany przez rdzenną Finkę. Ciasto rybne z pstrągiem gotuję 2-3 razy w miesiącu, tak bardzo pokochałem to świąteczne danie. Przepis opowiedziała mi starsza Finka, właścicielka hotelu, w którym moja grupa wycieczkowa zatrzymała się na noc. Mały rodzinny hotel wyróżniał się gościnnością i niepowtarzalnym aromatem świeżych wypieków. Kiedy spróbowałem charakterystycznego ciasta z pstrąga, pomyślałem, że nigdy go nie ugotuję. Miękkie zwiewne ciasto, bogate nadzienie z najświeższej czerwonej ryby, idealna równowaga smaku-ciasto przypominało dzieło sztuki kulinarnej. Na wszelki wypadek poprosiłem o przepis i ugotowałem go w domu. Okazuje się, że to nie jest trudne! Od tego czasu często przygotowuję ciasto z pstrąga według fińskiego przepisu na lunch, kolację i świąteczny stół!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Majeranek suchy - 271 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g