skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wieczorem konieczne jest przygotowanie mastyksu i pozostawienie go na noc w lodówce. Najpierw i 4 łyżki wody namocz całą żelatynę. Niech pęcznieje.
Krok 2:
W rondlu wymieszaj resztę wody z cukrem pudrem i syropem glukozowym. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści.
Krok 3:
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2-3 minuty.
Krok 4:
Żelatynę podgrzać w gorącej wodzie do uzyskania płynnej konsystencji.
Krok 5:
Cukier puder schłodzić w zimnej wodzie do temperatury żelatyny.
Krok 6:
Dodaj żelatynę, a następnie glicerynę do cukru pudru. Dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 7:
Wlej płynną, ciepłą masę na powierzchnię roboczą.
Krok 8:
Mieszaj, aż ostygnie i zgęstnieje do lepkości.
Krok 9:
Zawiń mastyks w folię spożywczą i pozostaw na noc w lodówce.
Krok 10:
Przed upieczeniem i złożeniem ciasta konieczne jest wykonanie elementów dekoracyjnych, kwiatów i liści z gotowego mastyksu. Aby to zrobić, mastyk należy podzielić na 6 części i zabarwić na odpowiedni kolor. Jedna część jest brązowa, Największa, Ta część jest potrzebna do pokrycia ciasta na wierzchu. Trzy identyczne środkowe części na trzy kwiaty-czerwony, żółty i niebieski. Mała część na zielonych liściach. I zostaw niewielką część białego mastyksu na obrzeża.
Krok 11:
Aby stworzyć kwiaty, zwiń czerwoną, żółtą i niebieską część mastyksu w warstwę.
Krok 12:
Wytnij koła o dwóch rozmiarach z formacji-będą to płatki kwiatów.
Krok 13:
Najpierw kilka mniejszych kółek, owijając się w kółko, przyklej wodę jeden na drugim.
Krok 14:
Następnie przyklej duże kółka wodą.
Krok 15:
Zrób piękne schludne czerwone, żółte i niebieskie kwiaty i pozostaw do wyschnięcia. Nawiasem mówiąc, możesz wziąć barwniki swoich ulubionych odcieni dla swoich kwiatów!
Krok 16:
Wytnij liście o różnych rozmiarach z zielonej warstwy mastyksu.
Krok 17:
Podczas gdy kwiaty i liście wysychają, możesz zrobić ciasto. Złóż ciasto z ulubionych ciast i śmietany. Posmaruj kremem pod mastyksem, wygładź i pozwól mu stwardnieć. Następnie rozwałkuj warstwę brązowego mastyksu i ostrożnie przykryj nim ciasto.
Krok 18:
Przytnij dodatkową krawędź mastyksu u podstawy.
Krok 19:
Rozwałkuj i wytnij pasek białego mastyksu, zrób z niego obrzeże. Udekoruj ciasto kwiatami i liśćmi. To wszystko, ulubione słodkie ciasto jest ozdobione jasnymi kwiatami mastyksu i gotowe do zadowolenia bliskich! Ciesz się smakiem i kolorem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Ciastka biszkoptowe - 258 kcal/100g
- Krem maślany - 315 kcal/100g
- Kremowy - 226 kcal/100g