ciasto biszkoptowe z kwiatami mastyksu

Udekoruj ciasto kwiatami mastyksu. Szybki, łatwy i po prostu pyszny!
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 85 % 53 g
261 kcal
IG: 13 / 8 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wieczorem konieczne jest przygotowanie mastyksu i pozostawienie go na noc w lodówce. Najpierw i 4 łyżki wody namocz całą żelatynę. Niech pęcznieje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rondlu wymieszaj resztę wody z cukrem pudrem i syropem glukozowym. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2-3 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Żelatynę podgrzać w gorącej wodzie do uzyskania płynnej konsystencji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cukier puder schłodzić w zimnej wodzie do temperatury żelatyny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj żelatynę, a następnie glicerynę do cukru pudru. Dobrze wszystko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej płynną, ciepłą masę na powierzchnię roboczą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mieszaj, aż ostygnie i zgęstnieje do lepkości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zawiń mastyks w folię spożywczą i pozostaw na noc w lodówce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przed upieczeniem i złożeniem ciasta konieczne jest wykonanie elementów dekoracyjnych, kwiatów i liści z gotowego mastyksu. Aby to zrobić, mastyk należy podzielić na 6 części i zabarwić na odpowiedni kolor. Jedna część jest brązowa, Największa, Ta część jest potrzebna do pokrycia ciasta na wierzchu. Trzy identyczne środkowe części na trzy kwiaty-czerwony, żółty i niebieski. Mała część na zielonych liściach. I zostaw niewielką część białego mastyksu na obrzeża.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Aby stworzyć kwiaty, zwiń czerwoną, żółtą i niebieską część mastyksu w warstwę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wytnij koła o dwóch rozmiarach z formacji-będą to płatki kwiatów.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Najpierw kilka mniejszych kółek, owijając się w kółko, przyklej wodę jeden na drugim.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie przyklej duże kółka wodą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zrób piękne schludne czerwone, żółte i niebieskie kwiaty i pozostaw do wyschnięcia. Nawiasem mówiąc, możesz wziąć barwniki swoich ulubionych odcieni dla swoich kwiatów!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wytnij liście o różnych rozmiarach z zielonej warstwy mastyksu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podczas gdy kwiaty i liście wysychają, możesz zrobić ciasto. Złóż ciasto z ulubionych ciast i śmietany. Posmaruj kremem pod mastyksem, wygładź i pozwól mu stwardnieć. Następnie rozwałkuj warstwę brązowego mastyksu i ostrożnie przykryj nim ciasto.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przytnij dodatkową krawędź mastyksu u podstawy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozwałkuj i wytnij pasek białego mastyksu, zrób z niego obrzeże. Udekoruj ciasto kwiatami i liśćmi. To wszystko, ulubione słodkie ciasto jest ozdobione jasnymi kwiatami mastyksu i gotowe do zadowolenia bliskich! Ciesz się smakiem i kolorem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Ciastka biszkoptowe - 258   kcal/100g
  • Krem maślany - 315   kcal/100g
  • Kremowy - 226   kcal/100g

Podobne przepisy