skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotujemy wszystkie niezbędne składniki.
Krok 2:
Wlej czeremchę do wygodnej miski, zagotuj mleko i zalej nią czeremchę. Pozostaw na 2-3 godziny.
Krok 3:
Następnie ubij jajko z cukrem. Można ręcznie. Opcjonalnie za pomocą miksera.
Krok 4:
Następnie wlej mieszaninę jajka i cukru do czeremchy. Mieszać.
Krok 5:
Przesiej mąkę osobno, wlej do niej proszek do pieczenia.
Krok 6:
I wymieszaj małe porcje z czeremchą. Okazuje się, że ciasto jest jak gęsta śmietana.
Krok 7:
Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy dwoma oddzielnymi ciastami w temperaturze 180 stopni. Każde ciasto powinno zająć nam nie więcej niż piętnaście minut.
Krok 8:
Podczas gdy ciasta stygną, robimy krem. Aby to zrobić, ubij śmietanę, której zawartość tłuszczu wynosi co najmniej dwadzieścia procent, z cukrem na bujną jednorodną masę.
Krok 9:
Gdy ciasta całkowicie ostygną, obficie posmaruj je kwaśną śmietaną.
Krok 10:
Posyp trochę kakao na wierzchu. Oto moja mała asystentka pokazująca gotowe ciasto. Następnie pozwól mu się namoczyć, odstaw na co najmniej sześć godzin w lodówce. Gotowe! Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czeremcha - 27 kcal/100g