ciasto czeremchowe z kwaśną śmietaną

tradycyjna kuchnia rosyjska. Aromatyczny i bardzo smaczny przysmak.   Przepis na ciasto czeremchowe kuchni rosyjskiej jest często lubiany nawet przez tych, którzy w zasadzie nie lubią czeremchy. Jest bardzo aromatyczny, piękny i, co ważne, gotuje się niezwykle szybko.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 15 % 7 g
węglowodany 77 % 37 g
225 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotujemy wszystkie niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej czeremchę do wygodnej miski, zagotuj mleko i zalej nią czeremchę. Pozostaw na 2-3 godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie ubij jajko z cukrem. Można ręcznie. Opcjonalnie za pomocą miksera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej mieszaninę jajka i cukru do czeremchy. Mieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę osobno, wlej do niej proszek do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I wymieszaj małe porcje z czeremchą. Okazuje się, że ciasto jest jak gęsta śmietana.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy dwoma oddzielnymi ciastami w temperaturze 180 stopni. Każde ciasto powinno zająć nam nie więcej niż piętnaście minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gdy ciasta stygną, robimy krem. Aby to zrobić, ubij śmietanę, której zawartość tłuszczu wynosi co najmniej dwadzieścia procent, z cukrem na bujną jednorodną masę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ciasta całkowicie ostygną, obficie posmaruj je kwaśną śmietaną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp trochę kakao na wierzchu. Oto moja mała asystentka pokazująca gotowe ciasto. Następnie pozwól mu się namoczyć, odstaw na co najmniej sześć godzin w lodówce. Gotowe! Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czeremcha - 27   kcal/100g

Podobne przepisy