ciasto na margarynie z miodem i migdałami

jeden rodzaj tego ciasta sprawia, że się liże! Przepis kulinarny na to ciasto jest najpopularniejszy wśród moich znajomych. Ciasto migdałowe to deser dla prawdziwych słodyczy. Do pieczenia ciasta potrzebujemy formy o średnicy 18 cm.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 34 % 20 g
węglowodany 54 % 32 g
328 kcal
IG: 6 / 3 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

robienie ciasta na ciasto. Wymieszaj miękką margarynę, jaja kurze, cukier granulowany. Następnie dodaj mleko, proszek do pieczenia z mąką pszenną i miód 150 ml.

przykryj naczynie do pieczenia naoliwionym pergaminem. Ciasto rozprowadzamy równą warstwą i posypujemy płatkami migdałów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Gotowość ciasta określa się drewnianą wykałaczką. Gdy ciasto jest w piekarniku, przygotuj syrop. W małym rondlu wymieszaj miód 2 łyżki. L. z sokiem z cytryny i gotuj tę mieszaninę przez około 5 minut na małym ogniu. Syrop powinien zgęstnieć. Napełnij ciasto syropem. Ciasto migdałowe powinno moczyć się przez 2 godziny przed podaniem. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g

Podobne przepisy