ciasto na margarynie z miodem i migdałami
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
robienie ciasta na ciasto. Wymieszaj miękką margarynę, jaja kurze, cukier granulowany. Następnie dodaj mleko, proszek do pieczenia z mąką pszenną i miód 150 ml.
przykryj naczynie do pieczenia naoliwionym pergaminem. Ciasto rozprowadzamy równą warstwą i posypujemy płatkami migdałów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Gotowość ciasta określa się drewnianą wykałaczką. Gdy ciasto jest w piekarniku, przygotuj syrop. W małym rondlu wymieszaj miód 2 łyżki. L. z sokiem z cytryny i gotuj tę mieszaninę przez około 5 minut na małym ogniu. Syrop powinien zgęstnieć. Napełnij ciasto syropem. Ciasto migdałowe powinno moczyć się przez 2 godziny przed podaniem. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g