zamykamy pikle w słoikach (przez fermentację)

pikle to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych potraw w puszkach! Pyszne ogórki zamknięte zgodnie z tym przepisem uzyskuje się jak beczki. Możesz podawać z dowolnym dodatkiem, bardzo smacznym!
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
11 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 5 h 30 min

do solenia najlepiej nadają się świeżo zebrane ogórki o długości 9-14 cm, koloru zielonego, o gęstym miąższu i słabo rozwiniętych nasionach. Przed soleniem moczy się je w zimnej wodzie przez 4-6 godzin i myje pod bieżącą wodą. Połóż jedną trzecią przygotowanych ziół na dnie słoika lub innego pojemnika, napełnij do połowy ogórkami, a następnie zieleniną, ogórkami i ponownie zieleniną. Wlać schłodzony przegotowany roztwór soli, przykryć gazą i odstawić na 3 dni w temperaturze 20-25 stopni. Po 3 dniach odcedź solankę z ogórków, zagotuj, zalej ogórki wrzącą solanką i zwiń słoik. Twoje pikle w słoikach są gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście dębu - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy