zamykamy pikle w słoikach (przez fermentację)
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
do solenia najlepiej nadają się świeżo zebrane ogórki o długości 9-14 cm, koloru zielonego, o gęstym miąższu i słabo rozwiniętych nasionach. Przed soleniem moczy się je w zimnej wodzie przez 4-6 godzin i myje pod bieżącą wodą. Połóż jedną trzecią przygotowanych ziół na dnie słoika lub innego pojemnika, napełnij do połowy ogórkami, a następnie zieleniną, ogórkami i ponownie zieleniną. Wlać schłodzony przegotowany roztwór soli, przykryć gazą i odstawić na 3 dni w temperaturze 20-25 stopni. Po 3 dniach odcedź solankę z ogórków, zagotuj, zalej ogórki wrzącą solanką i zwiń słoik. Twoje pikle w słoikach są gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarchun - 40 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście dębu - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g