Sałatka z oliwkami i serem
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
obierz czosnek, drobno posiekaj nożem. Chili jest również mielone. Wlej ocet do rondla, rozcieńcz go wodą (około 2 łyżek stołowych), wlej cukier i szczyptę włoskich ziół, rozłóż przygotowany czosnek i chili. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia, usuwamy z ognia i schładzamy.
wlej oliwę z oliwek do schłodzonej marynaty, wymieszaj. Ser kroimy w kostkę, wkładamy do marynaty, wysyłamy na 2 godziny do lodówki.
umyj pomidory, pokrój na połówki. Umyj sałatkę, wysusz ją. Na głębokim talerzu układamy liście sałaty, pomidory, ser i oliwki, pieprz, sól, posypujemy marynatą z sera i polewamy oliwą z oliwek.
sałatka jest gotowa, poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Ser "feta" - 290 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Sałatka Korn - 16 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g