skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić słodkie ogórki w słoiku na zimę? Przygotuj składniki według listy. Podana ilość składników jest przeznaczona na jeden litrowy słoik. Lepiej jest używać ogórków do zbioru młodych, świeżych, nie przechowywanych przez długi czas po zbiorach, o długości nie większej niż 10 centymetrów. Dokładnie umyj ogórki pod bieżącą wodą, możesz nawet wytrzeć miękką gąbką, ale delikatnie, aby nie usunąć skóry.
Krok 2:
Końce ogórków nie mogą być cięte, ale lepiej to zrobić, lepiej wchłoną marynatę. Włóż do dużego rondla lub miski i zalej czystą zimną wodą, pozostaw na cztery godziny do namoczenia. W tym czasie wodę należy raz zmienić. Po określonym czasie spuść wodę, ponownie spłucz ogórki czystą wodą.
Krok 3:
Umyj warzywa, pozwól im wyschnąć na ręczniku papierowym. Uwolnij ząbki czosnku z łuski, pokrój je na ćwiartki lub duże kawałki.
Krok 4:
Umieść zioła i czosnek w przygotowanych słoikach. Puszki należy umyć roztworem sody i wysterylizować. Możesz sterylizować słoiki w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. W przypadku słoików o pojemności 1 litra wystarczy 15 minut. Pokrywki należy również wysterylizować lub zagotować.
Krok 5:
Ułóż ogórki szczelnie na wierzchu, lepiej mieszać ogórki pionowo w litrowych słoikach. Wlej cukier, sól bezpośrednio do słoików, wlej ocet i przegotowaną schłodzoną wodę. Wodę należy wlać do wieszaków puszek.
Krok 6:
Przykryj słoiki pokrywkami i umieść słoiki w garnku z wodą, na dnie którego należy położyć ręcznik. Woda powinna również sięgać tylko do ramion puszek, nie wyżej. Umieść patelnię z obrabianym przedmiotem na ogniu i sterylizuj przez około 10 minut od momentu zagotowania wody w rondlu. Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej do góry nogami pod kocem. Przechowywać na zimę w chłodnej spiżarni. Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g