tortille z ziołami na patelni

cienkie ciasto i dużo nadzienia! Proste, smaczne, zdrowe! Tortille z ziołami są bardzo łatwe do przygotowania. Smażone są na suchej patelni bez oleju. Jest to narodowy kaukaski wypiek z dużą ilością nadzienia z różnych rodzajów ziół. A latem ten asortyment jest szczególnie szeroki! Nie przegap okazji, spróbuj!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 35 % 12 g
węglowodany 53 % 18 g
190 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tortille z ziołami? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Olej roślinny można wziąć bez wyraźnego zapachu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do przestronnej miski, aby oczyścić ją z ewentualnych zanieczyszczeń i nasycić tlenem. Dzięki temu ciasto będzie jednorodne i giętkie. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól do mąki, wymieszaj. Zrób lejek w mące, wlej wodę. Dodaj olej roślinny, aby ciasto było bardziej elastyczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj wszystko najpierw łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zagnieść ciasto rękami, w razie potrzeby posypując odrobiną mąki. Ciasto powinno być jednorodne, gęste, ale niezbyt strome. Zawiń ciasto w ręcznik lub czystą torbę i pozostaw na stole na 30 minut. W tym czasie gluten pęcznieje, a ciasto staje się bardziej miękkie, giętkie i elastyczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do nadzienia odpowiednie są wszelkiego rodzaju zioła i zioła, zarówno dzikie, jak i uprawiane. W zależności od rodzaju zieleni można zmieniać smak nadzienia. Wskazane jest, aby szczaw był obecny dla równowagi smaku, a zbyt pikantne zioła (na przykład bazylia, mięta) lepiej nie używać, aby nie zakłócały smaku innych zieleni. W większości smak nadzienia powinien być neutralny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj wszystkie warzywa, dobrze wysusz. Drobno posiekaj każdy rodzaj zieleni, dodaj chmiel suneli (lub dowolne przyprawy do smaku) i wszystko dobrze wymieszaj. Natychmiast nie solić nadzienia, aby warzywa nie dawały soku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponownie zagnieść ciasto, podzielić na 6 części o wadze około 60 gramów. Rzuć koloboki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W osobnej misce odłóż 2 porcje ziół, dodaj 2 łyżki. l olej roślinny, sól do smaku, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj każdą część ciasta na bardzo cienką tortillę. W takim przypadku stół jest tylko lekko sproszkowany mąką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż nadzienie na środku rozwałkowanego ciasta. Musi być dużo nadzienia, podczas pieczenia zmniejszy się objętość.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zacznij szczypać tortillę od jednej krawędzi do środka, mocno łącząc krawędzie ciasta. Robiąc to, jednocześnie lekko dociśnij nadzienie, aby wypchnąć powietrze z tortilli.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Lekko dociśnij szew łączący.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podgrzej odpowiednią patelnię. Umieść tortillę na suchej patelni. Smaż na umiarkowanym ogniu, aż będą różowe plamy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Odwróć tortillę, smaż z drugiej strony, aż będzie miękka. Podczas smażenia tortilli uformuj następną. Przygotuj w ten sposób wszystkie inne tortille.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Tortille z ziołami są tradycyjnie podawane z dowolnymi sfermentowanymi produktami mlecznymi. Są dobre jako alternatywa dla chleba na pierwsze i drugie gorące dania i tylko na przekąskę. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Pokrzywa - 33   kcal/100g
  • Liście buraka - 12   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy