skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tortille z ziołami? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Olej roślinny można wziąć bez wyraźnego zapachu.
Krok 2:
Przesiej mąkę do przestronnej miski, aby oczyścić ją z ewentualnych zanieczyszczeń i nasycić tlenem. Dzięki temu ciasto będzie jednorodne i giętkie. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 3:
Dodaj sól do mąki, wymieszaj. Zrób lejek w mące, wlej wodę. Dodaj olej roślinny, aby ciasto było bardziej elastyczne.
Krok 4:
Wymieszaj wszystko najpierw łyżką.
Krok 5:
Następnie zagnieść ciasto rękami, w razie potrzeby posypując odrobiną mąki. Ciasto powinno być jednorodne, gęste, ale niezbyt strome. Zawiń ciasto w ręcznik lub czystą torbę i pozostaw na stole na 30 minut. W tym czasie gluten pęcznieje, a ciasto staje się bardziej miękkie, giętkie i elastyczne.
Krok 6:
Do nadzienia odpowiednie są wszelkiego rodzaju zioła i zioła, zarówno dzikie, jak i uprawiane. W zależności od rodzaju zieleni można zmieniać smak nadzienia. Wskazane jest, aby szczaw był obecny dla równowagi smaku, a zbyt pikantne zioła (na przykład bazylia, mięta) lepiej nie używać, aby nie zakłócały smaku innych zieleni. W większości smak nadzienia powinien być neutralny.
Krok 7:
Umyj wszystkie warzywa, dobrze wysusz. Drobno posiekaj każdy rodzaj zieleni, dodaj chmiel suneli (lub dowolne przyprawy do smaku) i wszystko dobrze wymieszaj. Natychmiast nie solić nadzienia, aby warzywa nie dawały soku.
Krok 8:
Ponownie zagnieść ciasto, podzielić na 6 części o wadze około 60 gramów. Rzuć koloboki.
Krok 9:
W osobnej misce odłóż 2 porcje ziół, dodaj 2 łyżki. l olej roślinny, sól do smaku, wymieszaj.
Krok 10:
Rozwałkuj każdą część ciasta na bardzo cienką tortillę. W takim przypadku stół jest tylko lekko sproszkowany mąką.
Krok 11:
Rozłóż nadzienie na środku rozwałkowanego ciasta. Musi być dużo nadzienia, podczas pieczenia zmniejszy się objętość.
Krok 12:
Zacznij szczypać tortillę od jednej krawędzi do środka, mocno łącząc krawędzie ciasta. Robiąc to, jednocześnie lekko dociśnij nadzienie, aby wypchnąć powietrze z tortilli.
Krok 13:
Lekko dociśnij szew łączący.
Krok 14:
Podgrzej odpowiednią patelnię. Umieść tortillę na suchej patelni. Smaż na umiarkowanym ogniu, aż będą różowe plamy.
Krok 15:
Odwróć tortillę, smaż z drugiej strony, aż będzie miękka. Podczas smażenia tortilli uformuj następną. Przygotuj w ten sposób wszystkie inne tortille.
Krok 16:
Tortille z ziołami są tradycyjnie podawane z dowolnymi sfermentowanymi produktami mlecznymi. Są dobre jako alternatywa dla chleba na pierwsze i drugie gorące dania i tylko na przekąskę. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Pokrzywa - 33 kcal/100g
- Liście buraka - 12 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g