skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz marchewki i pokrój w kostki o długości około sześciu centymetrów.
Krok 2:
Ziemniaki gotowałem w mundurkach. Dlatego dokładnie umyłem skórę i przetarłem gąbką. Zamiast tego skórkę ziemniaka można po prostu odciąć nożem jak zwykle. Pokrój bulwy na pół.
Krok 3:
Filety z piersi kurczaka umyć i pokroić na pół. Jest to konieczne, aby przyszła koperta zmieściła się na ruszcie grillowym.
Krok 4:
Następnie włóż kurczaka do zwykłej plastikowej torby i dodaj przyprawy: paprykę, kminek, chmiel suneli i suszone zioła. Sól i pieprz do smaku.
Krok 5:
Marynuj ziemniaki i marchewki w torebce w musztardzie Dijon, soli i occie winogronowym. Mięso i warzywa powinny być marynowane przez co najmniej dwie godziny. Jeszcze lepiej marynować rano i smażyć wieczorem.
Krok 6:
Po tym czasie uwolnij małą cebulę z łuski i pokrój na ćwiartki.
Krok 7:
Rozłóż folię na powierzchni roboczej w dwóch warstwach. Ułóż kurczaka, ziemniaki, marchewkę, cebulę i pomidory koktajlowe. Warzywa nie powinny zachodzić na kurczaka z jednej lub drugiej strony.
Krok 8:
Przykryj kurczaka jeszcze dwiema warstwami folii. I mocno ściśnij krawędzie, tworząc szczelną kopertę. Umieść koperty na ruszcie grillowym. Węgle w temperaturze powinny być takie same jak w przypadku grilla. Całkowity czas gotowania wynosi 20 minut. Kurczaka należy okresowo obracać. Po czasie gotowania koperty połóż bezpośrednio na węglach na dwie do trzech minut, aby zarumienić się z każdej strony.
niewątpliwą zaletą tego dania jest to, że nie trzeba dodatkowo myśleć o przystawce. Kurczak w przyprawach i warzywa nasączone bogatym sokiem mięsnym są pakowane w porcje w folię. Rozwiń-i ciesz się.
innym gościom bardzo podobało się to, że to danie jest niespodzianką. Podsycając apetyt na pikniku, wszyscy próbowali określić zapach, który smakołyk jest ukryty w foliowych kopertach.
kluczem do gotowania tutaj jest nie prześwietlanie piersi z kurczaka, aby nie wyschła.
użyłam piersi na kości, więc smak gotowego dania był bogatszy niż gdyby kurczak był w postaci fileta bez kości.
wiem, że dla wielu pierś z kurczaka nie jest najbardziej atrakcyjną częścią tuszy. Dlatego można go bezpiecznie zastąpić, na przykład, udami na kości. W takim przypadku gotowałbym je również bez skóry.
a bulwy ziemniaków należy podnieść, aby miały czas na gotowanie podczas pieczenia kurczaka. Wybrałem ziemniaki o średnicy nie większej niż trzy centymetry.
aby jeszcze bardziej zmniejszyć zawartość kalorii w naczyniu, zamiast ziemniaków można użyć szparagów, papryki, pieczarek lub cukinii pokrojonej w plastry.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g