kurczak na węglu drzewnym w folii

Idealny na piknik-szybki, smaczny, piękny! Przygotowanie takiego dania nie zajmuje dużo czasu. Plus jest bardzo wygodny. Wystarczy marynować, pakować w folię, szybko smażyć na grillu, a goście są zadowoleni.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 10 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 45 % 9 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz marchewki i pokrój w kostki o długości około sześciu centymetrów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki gotowałem w mundurkach. Dlatego dokładnie umyłem skórę i przetarłem gąbką. Zamiast tego skórkę ziemniaka można po prostu odciąć nożem jak zwykle. Pokrój bulwy na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filety z piersi kurczaka umyć i pokroić na pół. Jest to konieczne, aby przyszła koperta zmieściła się na ruszcie grillowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie włóż kurczaka do zwykłej plastikowej torby i dodaj przyprawy: paprykę, kminek, chmiel suneli i suszone zioła. Sól i pieprz do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marynuj ziemniaki i marchewki w torebce w musztardzie Dijon, soli i occie winogronowym. Mięso i warzywa powinny być marynowane przez co najmniej dwie godziny. Jeszcze lepiej marynować rano i smażyć wieczorem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po tym czasie uwolnij małą cebulę z łuski i pokrój na ćwiartki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż folię na powierzchni roboczej w dwóch warstwach. Ułóż kurczaka, ziemniaki, marchewkę, cebulę i pomidory koktajlowe. Warzywa nie powinny zachodzić na kurczaka z jednej lub drugiej strony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj kurczaka jeszcze dwiema warstwami folii. I mocno ściśnij krawędzie, tworząc szczelną kopertę. Umieść koperty na ruszcie grillowym. Węgle w temperaturze powinny być takie same jak w przypadku grilla. Całkowity czas gotowania wynosi 20 minut. Kurczaka należy okresowo obracać. Po czasie gotowania koperty połóż bezpośrednio na węglach na dwie do trzech minut, aby zarumienić się z każdej strony.

niewątpliwą zaletą tego dania jest to, że nie trzeba dodatkowo myśleć o przystawce. Kurczak w przyprawach i warzywa nasączone bogatym sokiem mięsnym są pakowane w porcje w folię. Rozwiń-i ciesz się.
innym gościom bardzo podobało się to, że to danie jest niespodzianką. Podsycając apetyt na pikniku, wszyscy próbowali określić zapach, który smakołyk jest ukryty w foliowych kopertach.
kluczem do gotowania tutaj jest nie prześwietlanie piersi z kurczaka, aby nie wyschła.
użyłam piersi na kości, więc smak gotowego dania był bogatszy niż gdyby kurczak był w postaci fileta bez kości.
wiem, że dla wielu pierś z kurczaka nie jest najbardziej atrakcyjną częścią tuszy. Dlatego można go bezpiecznie zastąpić, na przykład, udami na kości. W takim przypadku gotowałbym je również bez skóry.
a bulwy ziemniaków należy podnieść, aby miały czas na gotowanie podczas pieczenia kurczaka. Wybrałem ziemniaki o średnicy nie większej niż trzy centymetry.
aby jeszcze bardziej zmniejszyć zawartość kalorii w naczyniu, zamiast ziemniaków można użyć szparagów, papryki, pieczarek lub cukinii pokrojonej w plastry.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy