ciasto parzone bez jajek na pierogi i pierogi

Przygotuj pierogi i pierogi z ciasta parzonego! Ciasto parzone bez jajek na pierogi i pierogi ma bardzo korzystną konsystencję, nie przykleja się do rąk, nie pęka podczas wałkowania wałkiem do ciasta, nie wymaga dodatkowego posypywania mąką, a dania z niego są bardzo smaczne.
TaritoriAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 76 % 39 g
233 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

zacznijmy gotować:

- w głębokiej misce przesiej mąkę przez drobne sito;

- wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj;

- do wrzącej wody wsypujemy sól, mieszamy;

- wlewamy osoloną wrzącą wodę do miski z mąką, ciągle mieszając;

- wlej stopione masło do powstałej masy, zagniataj ciasto rękami przez 5-7 minut;

- ciasto okazało się elastyczne, plastyczne, nie przykleja się do rąk. Zawiń go w folię spożywczą i pozostaw na pół godziny.

po określonym czasie ciasto jest całkowicie gotowe do pracy)

Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy