ciasto parzone bez jajek na pierogi i pierogi
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
zacznijmy gotować:
- w głębokiej misce przesiej mąkę przez drobne sito;
- wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj;
- do wrzącej wody wsypujemy sól, mieszamy;
- wlewamy osoloną wrzącą wodę do miski z mąką, ciągle mieszając;
- wlej stopione masło do powstałej masy, zagniataj ciasto rękami przez 5-7 minut;
- ciasto okazało się elastyczne, plastyczne, nie przykleja się do rąk. Zawiń go w folię spożywczą i pozostaw na pół godziny.
po określonym czasie ciasto jest całkowicie gotowe do pracy)
Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g