skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Jeż z marchewką? Przygotuj odpowiednie składniki. Ugotuj filet z kurczaka, jajka i ryż. Odcedź ryż, upewnij się, że nie jest mokry. Możesz wziąć domowy majonez, okaże się jeszcze smaczniejszy. Wszelkie marynowane grzyby są tutaj dozwolone, mam pieczarki. Możesz też wziąć dowolny ser, a oliwki są czarne, z nimi jeż będzie piękniejszy. Możesz kupić koreańskie marchewki lub zrobić je sam.
Krok 2:
Weź szerokie, płaskie naczynie i połóż na nim podstawę z liści sałaty. Wcześniej dobrze umyj i osusz liście.
Krok 3:
Drobno posiekaj gotowany filet z kurczaka (można go zastąpić wędzonym lub smażonym). Natychmiast pokrój również grzyby i jajka na twardo, obrane ze skorupy. Na liściach sałaty ułóż pokrojony filet z kurczaka w kształcie jeża i posmaruj majonezem.
Krok 4:
Ułóż pokrojone grzyby na wierzchu warstwy kurczaka. Możesz posmarować go majonezem (jeśli chcesz, nasza rodzina nie lubi dużo majonezu, a ja nie przegapiłem grzybów).
Krok 5:
Ugotowany biały ryż ułożyć w następnej warstwie i posmarować majonezem.
Krok 6:
Następną warstwą będą jajka na twardo, posiekane lub starte. Natychmiast ser pójdzie na warstwę jajka. Aby to zrobić, zetrzyj twardy lub półtwardy ser na drobnej tarce.
Krok 7:
Teraz ułóż koreańską marchewkę wzdłuż linii igieł jeża i udekoruj ją "futrem" kawałkami czarnych oliwek.
Krok 8:
Tak wygląda sałatka na końcu. Smacznego!
jak na mój gust, domowa koreańska marchewka sprawia, że ta sałatka jest smaczniejsza. To dlatego, że tutaj sam określasz stopień ostrości dla niej. A jeśli planujesz przygotować sałatkę Jeż na przyjęcie dla dzieci, weź domowej roboty marchewkę lub użyj surowej marchewki startej na koreańskiej tarce.
pod marchewkowym futrem tego jeża możesz "ukryć" dowolną ulubioną sałatkę.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g