skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszne narodowe danie gruzińskiej kuchni z sosem tkemali, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.
Krok 2:
Dobrze umyte i obrane śliwki przekręcamy przez maszynkę do mięsa i wkładając puree do rondla, kładziemy na kuchence, która została włączona do średniej temperatury i nie zapominając o mieszaniu, używając tylko drewnianej łyżki lub szpatułki, doprowadzamy do wrzenia.
Krok 3:
Wlej jedną łyżeczkę kolendry do moździerza, dodaj jedną łyżeczkę chmielu-suneli, jedną łyżeczkę utskho-suneli i dokładnie zmiel tłuczkiem.
Krok 4:
Odetnij łodygi ostrej czerwonej papryki chili, usuń nasiona, pokrój w plasterki i wyślij do blendera.
Krok 5:
Włóż dwie główki obranego czosnku, gałązkę mięty pieprzowej do blendera i dobrze przekręć wszystkie składniki.
Krok 6:
W rondelku z przegotowanym puree śliwkowym wlej jedną łyżkę soli.
Krok 7:
Dodaj trzy łyżki cukru do rondla, dobrze wymieszaj i obniż temperaturę pieca, Sprawdź czas i gotuj przez dwadzieścia minut.
Krok 8:
Po dwudziestu minutach wlej przygotowane suche przyprawy do garnka, dodaj mieszankę czosnku z ostrą czerwoną papryczką chili i dobrze wymieszaj, gotuj przez kolejne dwadzieścia minut, obniżając temperaturę pieca.
Krok 9:
Wlej gorący sos do wysterylizowanych słoików, zamknij je szczelnie sterylnymi pokrywkami, odwróć i przykryj kocem, pozostaw do ostygnięcia na kilka godzin. Przygotowany sos jest przechowywany w lodówce lub piwnicy.
Krok 10:
Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego!
przygotowujemy sos tkemali na zimę! Chaczapuri, satsivi, tkemali. Taka asocjacyjna liczba słynnych gruzińskich potraw wywołuje apetyt, nawet jeśli właśnie jadłeś.
a jedzenie w Gruzji bez wina i sosów jest w zasadzie niemożliwe. Tkemali zajmuje tak ważne miejsce w kuchni narodowej, że każda kobieta wie, jak ją gotować od najmłodszych lat.
tkemali to szeroko rozpowszechnione danie kuchni gruzińskiej, które jest mocno zakorzenione w kuchni i nie tylko wśród Rosjan.
ten sos z dowolnego dania mięsnego, rybnego, warzywnego może stanowić wykwintne arcydzieło, dlatego troskliwe gospodynie domowe starają się gotować i przygotowywać je na przyszłość. Rzućmy okiem na przepis i zacznijmy robić wspaniały pod każdym względem domowy sos tkemali.
chmiel-suneli to złożony kompleks suchych przypraw, który zawiera zmiażdżone zioła:
bazylia, ostra czerwona papryka, pietruszka, seler, koperek, kolendra, liść laurowy, cząber ogrodowy, mięta, majeranek, utskho-suneli, hyzop, szafran imeritański.
Utskho-suneli to wyjątkowa i bardzo aromatyczna mieszanka, która jest idealną przyprawą do dań rybnych , mięsnych i warzywnych, można ją również dodawać do zup i sosów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Utskho-suneli - 12 kcal/100g