skład / składniki
metoda gotowania
mrożone małże należy wcześniej wyjąć z zamrażarki i pozostawić w lodówce na 4-5 godzin. Po ich dokładnym umyciu i poczekaj, aż nadmiar płynu spłynie.
przed przystąpieniem bezpośrednio do gotowania Małży warto zadbać o pozostałe składniki, a mianowicie:
- obierz cebulę z łuski, opłucz ją pod zimną wodą, wytrzyj ręcznikiem papierowym, a następnie drobno posiekaj nożem;
- ząbki czosnku są również obrane, a następnie posiekane ostrym nożem;
- dokładnie umyj pod bieżącą wodą, obierz i bardzo drobno posiekaj marchewkę;
- umyj wszystkie zioła (szczypiorek, pietruszka, tymianek, rozmaryn, szczypiorek), osusz czystym, suchym ręcznikiem i drobno posiekaj;
- zetrzyj skórkę pomarańczową (lub cytrynową) na drobnej tarce.
gotuj małże, zalewając wodą. Małże powinny być nim całkowicie pokryte, jeśli jest dużo wody-spuszczamy nadmiar. Umieść patelnię z małżami na dużym ogniu, zagotuj zawartość patelni, a następnie zmniejsz ogień do umiarkowanego. Gotuj małże do miękkości 6 minut. Następnie usuwamy małże i zostawiamy bulion - przyda się.
umieść głęboką patelnię (rondel) na średnim ogniu, wlej do niej oliwę z oliwek. Gdy jest dobrze rozgrzany, włóż do niego cebulę, marchewkę i czosnek. Zmniejsz ogień do minimum, gotuj wszystko razem, czasami mieszając, przez 4 minuty. Następnie dodaj bulion pozostały z gotowania Małży, gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut. Następnie wlej ocet, a także dodaj drobno posiekany tymianek, rozmaryn, zieloną cebulę, paprykę. Wysyłamy tam skórkę. Posyp wszystko solą, posmakuj, wymieszaj. Gramy razem przez pół minuty. Następnie wlej marynatę do głębokiej miski i pozwól jej ostygnąć, której pole wkładamy do lodówki na 30 minut.
kiedy minie ten czas, zalej małże marynatą w odpowiedniej misce, zamknij pokrywkę. Wkładamy do lodówki na 3 godziny.
gotowe małże można podawać posypane natką pietruszki. Smakołyk jest przechowywany w lodówce nie dłużej niż dwa dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Mrożone małże - 82 kcal/100g