marynowane mrożone małże

świetna przekąska o morskim smaku. Przygotowanie jest proste! Marynowane mrożone małże przygotowane według tego przepisu zachwycą każdego miłośnika owoców morza. Okazuje się, że przekąska jest bardzo smaczna i apetyczna. Możesz przygotować małże na przybycie gości, na świąteczną ucztę lub po prostu, jeśli chcesz zadowolić rodzinę przysmakami. Podawaj marynowane małże szczególnie dobrze ze świeżym, chrupiącym białym chlebem.
papayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 5 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 30 % 3 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h

mrożone małże należy wcześniej wyjąć z zamrażarki i pozostawić w lodówce na 4-5 godzin. Po ich dokładnym umyciu i poczekaj, aż nadmiar płynu spłynie.

przed przystąpieniem bezpośrednio do gotowania Małży warto zadbać o pozostałe składniki, a mianowicie:

- obierz cebulę z łuski, opłucz ją pod zimną wodą, wytrzyj ręcznikiem papierowym, a następnie drobno posiekaj nożem;

- ząbki czosnku są również obrane, a następnie posiekane ostrym nożem;

- dokładnie umyj pod bieżącą wodą, obierz i bardzo drobno posiekaj marchewkę;

- umyj wszystkie zioła (szczypiorek, pietruszka, tymianek, rozmaryn, szczypiorek), osusz czystym, suchym ręcznikiem i drobno posiekaj;

- zetrzyj skórkę pomarańczową (lub cytrynową) na drobnej tarce.

gotuj małże, zalewając wodą. Małże powinny być nim całkowicie pokryte, jeśli jest dużo wody-spuszczamy nadmiar. Umieść patelnię z małżami na dużym ogniu, zagotuj zawartość patelni, a następnie zmniejsz ogień do umiarkowanego. Gotuj małże do miękkości 6 minut. Następnie usuwamy małże i zostawiamy bulion - przyda się.

umieść głęboką patelnię (rondel) na średnim ogniu, wlej do niej oliwę z oliwek. Gdy jest dobrze rozgrzany, włóż do niego cebulę, marchewkę i czosnek. Zmniejsz ogień do minimum, gotuj wszystko razem, czasami mieszając, przez 4 minuty. Następnie dodaj bulion pozostały z gotowania Małży, gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut. Następnie wlej ocet, a także dodaj drobno posiekany tymianek, rozmaryn, zieloną cebulę, paprykę. Wysyłamy tam skórkę. Posyp wszystko solą, posmakuj, wymieszaj. Gramy razem przez pół minuty. Następnie wlej marynatę do głębokiej miski i pozwól jej ostygnąć, której pole wkładamy do lodówki na 30 minut.

kiedy minie ten czas, zalej małże marynatą w odpowiedniej misce, zamknij pokrywkę. Wkładamy do lodówki na 3 godziny.

gotowe małże można podawać posypane natką pietruszki. Smakołyk jest przechowywany w lodówce nie dłużej niż dwa dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Mrożone małże - 82   kcal/100g

Podobne przepisy