skład / składniki
metoda gotowania
1. Ugotuj kawałek mięsa w lekko osolonej wodzie. Podczas gotowania ostrożnie usuń całą pianę. Dodaj ziele angielskie, całą obraną cebulę do bulionu.
2. Przygotuj ciasto z ziołami, aby galuszki były pachnące. W głębokiej misce ubij jajko, wlej mleko, wyciśnij czosnek i obficie wzbogacaj aromatycznymi suszonymi ziołami. Wymieszaj wszystkie składniki, wprowadź mąkę, ponownie wymieszaj. Nie ma potrzeby uzyskiwania stromego ciasta, powinno być wystarczająco gęste i lepkie.
3. Wyjmij gotowe mięso z bulionu, podziel na kawałki. Wskazane jest odcedzenie bulionu.
4. Za pomocą łyżki włóż ciasto do wrzącego płynu. Gotuj Galushki do miękkości-dosłownie kilka minut (powinny wypłynąć na powierzchnię), dodając kawałki mięsa do zupy.
podawaj zupę na stole, dekorując ziołami.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g