skład / składniki
metoda gotowania
najpierw potrzebujemy
kruszonka z kapusty
. Powiem Ci, jak to zrobić.
koniecznie potrzebujesz zielonych liści białej kapusty, które nazywane są okrywami. Takie liście zwykle w ogóle nie są używane - są odrywane. Aby kapuśniak był jeszcze smaczniejszy, ciemne liście okrywowe rozcieńcza się jasnymi zwykłymi. Nadal możesz używać główek kapusty, trzy sztuki. Zwykle dodaję więcej białych liści, ponieważ ciemne pogarszają problemy żołądkowe.
liście kapusty należy dokładnie umyć i pokroić w okruchy, zrobić taki odcinek kapusty, czyli okruchy.
posiekane liście przenieść do wanny i zalać wrzącą wodą (lepiej wywar z gałązkami jałowca do dezynfekcji). Po spuszczeniu wrzącej wody.
Teraz dodaj garść mąki żytniej i garść soli do kruszywa, wymieszaj. Kapustę zalać pięcioma litrami wrzącej wody, przykryć gazą i ciepłym kocem. Zostaw na noc.
rano zdejmij koc, zostaw gazę. Beczka powinna stać do pięciu dni-rozpocznie się w niej proces fermentacji. Każdego dnia przebijaj kapustę kijem, uwalniając gazy. Gdy piana zniknie z powierzchni, kapusta jest gotowa.
teraz & nbsp;połóż płaską drewnianą pokrywę na wierzchu i uciskaj ją. Nadmiar solanki (płyn całkowicie pokrywa ucisk) do zgarnięcia.
nasza szara kapuśniak jest gotowa na zimę. Możesz użyć ich do innych potraw, możesz podawać zamiast sałatki.
jesteśmy
ugotuj pyszną szarą kapuśniak
.
pokrój ziemniaki, marchewkę, cebulę. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Smażyć cebulę i marchewkę w oleju roślinnym. Dodaj kapustę do smażenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
w rondlu, w którym gotowano ziemniaki, rozgnieć je widelcem, dodaj tosty, przyprawy. I gotuj przez około godzinę, aż kapusta będzie miękka.
następnie wyłącz ogień, przykryj kapuśniak pokrywką i pozostaw na pół godziny na kuchence. Dopraw świeżym koperkiem i kwaśną śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g