skład / składniki
metoda gotowania
wydawałoby się, że pyszne można przygotować ze zwykłego jęczmienia jęczmiennego i irytującego wiejskiego chwastu - pokrzywy. Prawie wszyscy mieszkańcy lata po prostu nienawidzą pokrzywy, ponieważ w przeciwieństwie do większości innych chwastów, w najbardziej nieprzyjemny sposób pali ręce i inne otwarte części ciała. Jednym słowem, istnieje kara. Ale w kuchni rosyjskiej od dawna istnieje doskonały przepis kulinarny na owsiankę perłową z pokrzywą, którą podzieliła się ze mną jedna z letnich mieszkanek, która w oczekiwaniu na podmiejski pociąg opowiedziała wszystkim o swoich próbach pokonania pokrzywy na swojej hacjendzie. Więc dwa razy mój jęczmień: najpierw ciepłą wodą, a następnie gorącą, prawie wrzącą wodą i moczyć ją przez kilka godzin w wodzie. Przygotowane obrane pokrzywy gotuje się we wrzącej wodzie tylko przez pięć minut. Następnie wyciskam z niego wodę i bardzo drobno siekam. Gotuję owsiankę w wodzie, w której wcześniej gotowano pokrzywę, tylko tę wrzącą wodę nadal solę. W tym samym czasie smaż posiekaną cebulę na złoty rumieniec, a gdy owsianka jest już prawie gotowa, dodaj ją do naparu wraz z masłem i posiekaną pokrzywą. Gotową owsiankę perłową z pokrzywą pozostawiam na dwie godziny w kastule owiniętej kocem i zamkniętej pokrywie, aby ją ugryźć, po czym można ją podać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pokrzywa - 33 kcal/100g