Sałatka szprotowa

wspaniała sałatka, która jest gotowa do dekoracji świątecznego stołu!
koteѼAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 35 % 8 g
146 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty: gotuj ziemniaki (w mundurach), jajka i marchewkę. Szprot należy pokroić w filety. Opłucz i osusz warzywa. Odcedź groszek i oliwki z płynu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i pokrój jajka na twardo

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i pokrój gotowaną marchewkę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i pokrój ugotowane ziemniaki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj zieloną cebulę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój świeży ogórek. Nie zdjąłem skórki z ogórka, ale jeśli jest zbyt twardy, lepiej obrać ogórek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój świeżego pomidora na pół i uwolnij z części nasiennej. Można go użyć do przygotowania innego dania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W sałatce kroimy tylko mięsiste ściany, oszczędzając w ten sposób sałatkę z nadmiaru wilgoci. Część pomidora można zostawić do dekoracji sałatki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż wszystkie posiekane składniki i groszek do głębokiej miski, dodaj majonez, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Musisz uważać na sól, ponieważ sałatka będzie zawierać więcej solonych oliwek i słonego szprota.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drobno posiekaj warzywa, posyp sałatkę, udekoruj oliwkami i kawałkami świeżego pomidora.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Chaotycznie ułóż filety kilowe na zieleni i podawaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Degustacja zakończyła się sukcesem))

ten prosty przepis kulinarny jest mi znany od dzieciństwa, zrobił go moja babcia. Z kilkoma własnymi poprawkami chcę ci to zapewnić. Szprot będzie o wiele smaczniejszy, jeśli zrobisz z niego sałatkę. Sałatka szprotowa będzie doskonałym dodatkiem do dań ziemniaczanych, szczególnie dobrze komponuje się z puree ziemniaczanym, choć będzie również dobra jako osobny posiłek.
włóż sałatkę do salaterki ze zjeżdżalnią i udekoruj szprotem, jajkami, zielonym groszkiem, pomidorami, ziołami, oliwkami. Całe danie jest gotowe do spożycia. 
najważniejsze jest to, że gotowanie nie zajmuje dużo czasu, sałatka będzie nie tylko smaczna, ale także tania.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Szprot Bałtycki - 137   kcal/100g
  • Szprot wędzony na gorąco - 162   kcal/100g
  • Szprot kaspijski - 191   kcal/100g
  • Szprot pikantnego solenia - 154   kcal/100g
  • Szprot słony - 137   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy