skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty: gotuj ziemniaki (w mundurach), jajka i marchewkę. Szprot należy pokroić w filety. Opłucz i osusz warzywa. Odcedź groszek i oliwki z płynu.
Krok 2:
Obierz i pokrój jajka na twardo
Krok 3:
Obierz i pokrój gotowaną marchewkę
Krok 4:
Obierz i pokrój ugotowane ziemniaki
Krok 5:
Posiekaj zieloną cebulę
Krok 6:
Pokrój świeży ogórek. Nie zdjąłem skórki z ogórka, ale jeśli jest zbyt twardy, lepiej obrać ogórek.
Krok 7:
Pokrój świeżego pomidora na pół i uwolnij z części nasiennej. Można go użyć do przygotowania innego dania.
Krok 8:
W sałatce kroimy tylko mięsiste ściany, oszczędzając w ten sposób sałatkę z nadmiaru wilgoci. Część pomidora można zostawić do dekoracji sałatki.
Krok 9:
Włóż wszystkie posiekane składniki i groszek do głębokiej miski, dodaj majonez, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Musisz uważać na sól, ponieważ sałatka będzie zawierać więcej solonych oliwek i słonego szprota.
Krok 10:
Drobno posiekaj warzywa, posyp sałatkę, udekoruj oliwkami i kawałkami świeżego pomidora.
Krok 11:
Chaotycznie ułóż filety kilowe na zieleni i podawaj.
Krok 12:
Degustacja zakończyła się sukcesem))
ten prosty przepis kulinarny jest mi znany od dzieciństwa, zrobił go moja babcia. Z kilkoma własnymi poprawkami chcę ci to zapewnić. Szprot będzie o wiele smaczniejszy, jeśli zrobisz z niego sałatkę. Sałatka szprotowa będzie doskonałym dodatkiem do dań ziemniaczanych, szczególnie dobrze komponuje się z puree ziemniaczanym, choć będzie również dobra jako osobny posiłek.
włóż sałatkę do salaterki ze zjeżdżalnią i udekoruj szprotem, jajkami, zielonym groszkiem, pomidorami, ziołami, oliwkami. Całe danie jest gotowe do spożycia.
najważniejsze jest to, że gotowanie nie zajmuje dużo czasu, sałatka będzie nie tylko smaczna, ale także tania.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Szprot Bałtycki - 137 kcal/100g
- Szprot wędzony na gorąco - 162 kcal/100g
- Szprot kaspijski - 191 kcal/100g
- Szprot pikantnego solenia - 154 kcal/100g
- Szprot słony - 137 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g