lukier do ciasta na wodzie kakaowej

niesamowita wskazówka do robienia lukru do ciast.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 6 % 4 g
węglowodany 92 % 61 g
272 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

tydzień temu przygotowywałam niesamowity posiłek "Turtle Cake". Kiedy przygotowanie tego deseru było na ostatnim etapie-polewanie złożonego "żółwia" polewą czekoladową, z przykrością zdałem sobie sprawę, że nie mam czekolady w domu i jest już za późno, aby po nią biec. Ale nie byłem zdezorientowany i postanowiłem zastąpić polewę czekoladową polewą kakaową. Prawdopodobnie zastanawiasz się, jak to ugotować. Cóż, dzielę się z Wami tym prostym przepisem kulinarnym. Zaczynamy więc od wzięcia cukru i zmielenia go w młynku do kawy lub za pomocą blendera na cukier puder. Teraz uzyskany przez nas cukier puder i wymaganą ilość kakao przesiać przez sito. Lepiej zrobić to kilka razy. Następnie dodaj gorącą wodę (lub mleko) do powstałej mieszaniny i szybko wymieszaj naszą masę do jednorodnej konsystencji. Następnie możemy dodać trochę masła do naszego lukru. Dzięki niemu będziemy mogli sprawić, że glazura będzie bardziej błyszcząca. Gdy lukier będzie gotowy, smarujemy potrzebne nam wyroby cukiernicze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy