okroshka grzybowa z chrzanem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
jeśli masz solone grzyby, lepiej ich użyć, chociaż marynowane również wyglądają bardzo dobrze w tym naczyniu. Sortujemy grzyby, myjemy je i kroimy na małe kawałki. Ziemniaki gotujemy w skórce, a następnie kroimy w kostkę. Chrzan pocieramy na drobnej tarce, a zieloną cebulę kroimy w pierścienie. Grzyby, cebulę, chrzan i ziemniaki wkładamy do rondla, zalewamy schłodzonym kwasem, mieszamy, solimy i dodajemy połowę porcji kwaśnej śmietany. Jeszcze raz wymieszaj.
podając do każdego talerza dodajemy również śmietanę i posypujemy koperkiem. Mamy świetne jedzenie na dni "postu".
podając do każdego talerza dodajemy również śmietanę i posypujemy koperkiem. Mamy świetne jedzenie na dni "postu".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal / 100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kwas - 25 kcal/100g







