Sałatka z kalmarów z orzechami włoskimi

Ta sałatka będzie idealnym dodatkiem do świątecznego stołu! Istnieje wiele przepisów kulinarnych z mięsa kalmarów. Jest to doskonały przysmak, którego Dania mogą pochwalić się narodową kuchnią śródziemnomorską. Miłośnicy jedzenia z owoców morza z pewnością pokochają to! Zanim powiem Ci, jak przygotować tę wspaniałą sałatkę, chcę zwrócić uwagę na kilka niuansów, które warto wziąć pod uwagę, jeśli chcesz, aby mięso było delikatne i smaczne oraz zachowało swoje zdrowe właściwości. Po pierwsze, rozmrażanie kałamarnicy jest w powietrzu lub w zimnej, lekko osolonej wodzie. Następnie można go wyczyścić. Po drugie, wskazane jest pokonanie mięsa z obu stron, aby podczas smażenia lub gotowania filety z kalmarów nie ściągały się i nie sztywniały. Po trzecie, nie gotuj ani nie smaż mięsa przez długi czas. Przy zbyt długiej obróbce cieplnej szybko traci swoje właściwości smakowe i odżywcze. Wystarczy 2-3 minuty.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 15 g
tłuszcze 44 % 18 g
węglowodany 20 % 8 g
258 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

przygotuj rodzynki. Lepiej jest używać rodzynek bez pestek. Aby zmiękczyć rodzynki, zalej je wrzącą wodą przez 5 minut. Spuść wodę i trochę ją osusz.
teraz możesz drobno posiekać kałamarnicę w puszkach i wymieszać z rodzynkami i doprawić majonezem. Połóż go na szerokiej misce sałatkowej i obficie posyp orzechami włoskimi. Możesz udekorować sałatę liściem sałaty i pomidorem. To doda koloru twojemu dziełu! Obiecuję, że będziesz zadowolony z tej sałatki z kalmarów z orzechami włoskimi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kałamarnica w puszkach - 105   kcal/100g

Podobne przepisy