skład / składniki
gotowanie krok po kroku
dzisiaj jest poniedziałek, więc czas wymyślić coś nowego... a nie ogłosić mi tego tygodnia-jabłkowego? Dziękuję mamie i tacie za wyhodowanie tak wielu jabłek w kraju! Główny składnik jest obfity, więc zacznijmy.
dzisiaj spróbujemy pysznej, ale nie mniej zdrowej sałatki jabłkowej. Przepis kulinarny nie pochodzi z prostego magazynu, ale z książki "sztuka gotowania z Akademii Kulinarnej Le Cordon Bleu". Och, jak! Nic więc dziwnego, że smaki idealnie do siebie pasują. I nie zdziw się, że w tym przepisie jest świeża pietruszka. Tylko ona może podkreślić słodko-kwaśny smak sałatki. Bez niego nie będzie tak jasnego połączenia.
najpierw przygotuj sos. Aby to zrobić, wymieszaj miód, świeżo wyciśnięty sok z cytryny i miętę. Dla mnie możesz dodać tam oliwę z oliwek (wtedy karoten będzie lepiej wchłaniany). Wymieszaj marchewki (grubo starte na tarce), jabłka (pokrój w kostkę i, jeśli chcesz, wcześniej obierz), drobno posiekane daktyle (nie zapomnij wyciągnąć kości) i pietruszkę. Napełnij dressingiem. Aby uzyskać całkowicie właściwą sałatkę, musisz pozwolić jej parzyć przez 15 minut. Jedzenie jest gotowe, możesz zacząć jeść.
P. S. " Apple a day keeps the doctor away!»
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g