czarno-białe ciasto z kruchym ciastkiem i czekoladą bez pieczenia

fantastycznie pyszne ciasto bez pieczenia z serem śmietankowym! Ciesz się! Uwielbiam ten przepis i ten deser. Absolutnie oszałamiające ciasto to dobra opcja na herbatę na każdą okazję. Świeży, niezwykły i nieco pikantny smak - mieszanka słodkiego i słonego. Bardzo smaczne, rozkosz, a nie ciasto!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 49 % 30 g
węglowodany 39 % 24 g
385 kcal
IG: 13 / 25 / 63

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h 10 min

przygotowanie bazy:

1. Ciasteczka mielimy blenderem lub ręcznie-za pomocą popychacza.
2. Dodaj kakao, Zmień. Powinieneś dostać chipsy czekoladowe.
3. W rondelku rozpuść masło, wlej je do okruchów ciastek i kakao, dobrze wymieszaj.
4. Bierzemy rozłączny kształt (średnica 22-24 cm), pokrywamy spód pergaminem, boki folią.
5. Rozłóż masę czekoladowo-maślaną w przygotowanej formie, wyrównaj wzdłuż dna, uformuj boki o wysokości 3-4 cm.
6. Wyjmujemy formę z podstawą ciasta w lodówce na 1 godzinę (lub w zamrażarce na 30 minut).

gdy baza ostygnie, zajmijmy się kremem:

1. W łaźni wodnej rozpuść czekoladę, ostudź.
2. Ubij śmietanę mikserem do stabilnych szczytów.
3. Bita śmietana delikatnie miesza się z płynną czekoladą od dołu do góry. Dobrze jest użyć do tego drewnianej szpatułki.
4. W misce rozprowadzamy ser śmietankowy, wlewamy do niego jogurt.
5. Wlej cukier puder do tej samej miski, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
6. Ostrożnie, od dołu do góry, drewnianą szpatułką, wmieszaj masę serową do mieszanki czekoladowo-kremowej.

krem jest gotowy, wyjmujemy podstawę z lodówki. Rozłóż na nim krem, wyrównaj i włóż do lodówki na 1 godzinę. Pozostaje tylko przygotować dekorację ciasta:

1. Umyj gruszkę, wytrzyj do sucha, obierz. Pokrój gruszkę na pół, usuń rdzeń.
2. Wlej wino do rondla, podpal go.
3. Wlej cukier do wina, wymieszaj, zagotuj, włóż gruszkę do syropu winnego, zdejmij rondel z ognia.
4. Gruszkę zostawiamy w winie na 1 godzinę.

czas minął-wyjmujemy podstawę z lodówki. Gruszkę namoczoną w winie kładziemy na ręczniku papierowym, osuszamy, aby nie była mokra. Pokrój gruszkę w cienkie plasterki, pięknie rozłóż je na torcie w kółko, pośrodku. Na brzegach ciasto obficie posypujemy wiórami z białej czekolady.

ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej 8. Następnie ciasto można podać do stołu.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy