Sałatka Havana w ananasie
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Seler obrać, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z sokiem z cytryny;
2. Ananasa przekroić na pół, delikatnie wyjąć miąższ ze skórki, aby nie uszkodzić ścian, miąższ pokroić w kostkę, wydzielony sok przelać osobno do małego pojemnika;
3. Grejpfruta obrać, usunąć z zrazików film, wydzielony sok zachować;
4. Seler wymieszać z cienko pokrojoną sałatką, sokiem ananasowo-grejpfrutowym, majonezem;
5. Wynikową sałatkę włożyć do skórki ananasa, w kółko ułożyć pokrojone w plasterki pomidory, pokrojone w plasterki banany, plasterki grejpfruta i kostki ananasa.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Grejpfrut - 29 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g