Sałatka Havana w ananasie

zanurz się w niezapomnianym smaku Hawajów-sałatce Havana!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 40 % 6 g
węglowodany 53 % 8 g
92 kcal
IG: 22 / 78 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Seler obrać, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z sokiem z cytryny;
2. Ananasa przekroić na pół, delikatnie wyjąć miąższ ze skórki, aby nie uszkodzić ścian, miąższ pokroić w kostkę, wydzielony sok przelać osobno do małego pojemnika;
3. Grejpfruta obrać, usunąć z zrazików film, wydzielony sok zachować;
4. Seler wymieszać z cienko pokrojoną sałatką, sokiem ananasowo-grejpfrutowym, majonezem;
5. Wynikową sałatkę włożyć do skórki ananasa, w kółko ułożyć pokrojone w plasterki pomidory, pokrojone w plasterki banany, plasterki grejpfruta i kostki ananasa.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Grejpfrut - 29   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g

Podobne przepisy