Likier pomarańczowy z mlekiem

Wspaniały i bardzo smaczny likier o przyjemnym cytrusowym smaku! Próbujemy!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 94 % 29 g
191 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 31 d

wlej alkohol, mleko do 4-litrowego słoika, dodaj cukier, niezbyt drobno posiekane pomarańcze ze skórą i pestkami oraz pokrojoną na kawałki cytrynę. Zawiąż słoik i pozwól mu parzyć przez miesiąc. Co 2-3 dni zawartość słoika należy mieszać drewnianą łyżką. Po miesiącu przecedzić przez gazę i wycisnąć pomarańcze.
przefiltruj powstały płyn: włóż filtr z papieru transmisyjnego do lejka (możesz z bibuły studenckiej). Operację tę można wykonać, wlewając alkohol do butelek-konieczne jest bardzo powolne opróżnianie osadu, zajmie to kilka godzin, ale napój okaże się całkowicie czysty.
jeśli na papierze przepływowym nagromadzi się zbyt dużo osadu, należy go wymienić na nowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Alkohol - 221   kcal/100g

Podobne przepisy