Cukierki noworoczne niespodzianka
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
posiekaj orzechy włoskie na małe kawałki.
zrób puree z marchwi i dyni (możesz zetrzeć na drobnej tarce). Dodaj do orzechów. Wlać kawę i trzymać w ogniu przez 5-7 minut. Można umieścić w kuchence mikrofalowej na 2 minuty (pełna moc).
zetrzyj ciasteczka na średniej tarce. Pokrój każdą suszoną śliwkę z boku i wypełnij nadzieniem.
rozbij czekoladę, rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
włóż wykałaczkę do nadziewanych śliwek, trzymając końcówkę wykałaczki, zanurz w gorącej czekoladzie.
przenieś cukierki na folię i posyp koralikami cukierniczymi, aż czekolada się zestali.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Kruche ciasteczka - 716 kcal/100g