skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj pomidory, nie wykonujemy głębokiego nacięcia w kształcie krzyża na skórze, zalej wrzącą wodą, a następnie zimną wodą, a następnie usuń skórkę i przetrzyj miąższ przez sito.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę myjemy, obieramy z nasion i przegród, kroimy w paski o grubości ok. 5-6 mm. cukinię myjemy, kroimy w kostkę ok. 1x1 cm. czosnek obieramy, siekamy nożem.
3. Wlej oliwę z oliwek do dużego rondla z grubym dnem, rozłóż cebulę, Wyślij do ognia i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj cukinię i paprykę, gotuj mieszając przez 2 minuty, dodaj masę pomidorową, czosnek, sól i przyprawy: oregano, bazylię, rozmaryn, nie zapomnij o mielonej ostrej papryce (jest trochę). Dusić przez około 30 minut.
4. Gorące saute warzywa układamy w sterylnych słoikach, zwijamy blaszanymi pokrywkami. (wstępnie sterylizujemy słoiki w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub nad parą, a pokrywki zalewamy wrzącą wodą).
pyszne saute dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g