saute bez octu na zimę

przygotuj pyszną mieszankę warzywną na zimę! W naszej rodzinie preparaty warzywne są bardzo poszukiwane, więc staram się, aby wszystko było jak najbardziej zróżnicowane. Dzielę się jednym z przepisów na saute warzywa z bakłażana, bardzo smaczne, doskonale przechowywane i bez octu!
♥+♥IrinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 63 % 5 g
45 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Umyj pomidory, nie wykonujemy głębokiego nacięcia w kształcie krzyża na skórze, zalej wrzącą wodą, a następnie zimną wodą, a następnie usuń skórkę i przetrzyj miąższ przez sito.

2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę myjemy, obieramy z nasion i przegród, kroimy w paski o grubości ok. 5-6 mm. cukinię myjemy, kroimy w kostkę ok. 1x1 cm. czosnek obieramy, siekamy nożem.

3. Wlej oliwę z oliwek do dużego rondla z grubym dnem, rozłóż cebulę, Wyślij do ognia i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj cukinię i paprykę, gotuj mieszając przez 2 minuty, dodaj masę pomidorową, czosnek, sól i przyprawy: oregano, bazylię, rozmaryn, nie zapomnij o mielonej ostrej papryce (jest trochę). Dusić przez około 30 minut.

4. Gorące saute warzywa układamy w sterylnych słoikach, zwijamy blaszanymi pokrywkami. (wstępnie sterylizujemy słoiki w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub nad parą, a pokrywki zalewamy wrzącą wodą).

pyszne saute dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy