skład / składniki
metoda gotowania
1. Moja wieprzowina, sucha, pokrojona w kostkę. Włóż mięso do miski, dodaj połowę porcji skrobi, wlej sos sojowy (około 2 łyżki, reszta przyda się później) i wodę (100 ml), wymieszaj i pozostaw do marynowania (wystarczy 15 minut).
2. Obierz marchewki, zetrzyj na koreańskiej tarce do warzyw. Obierz również cebulę, pokrój w półpierścienie. Paprykę oczyszczamy z nasion i łodyg, myjemy, kroimy w paski.
3. Smażyć mięso na oleju roślinnym ze wszystkich stron (nie można smażyć wszystkiego od razu, więc pracujemy z partiami).
4. Na pozostałym oleju smażymy marchewki, po minucie dodajemy do nich pieprz i cebulę, dusimy na średnim ogniu przez 5 minut, dodajemy sól do smaku.
5. Włóż koncentrat pomidorowy do miski, wlej pozostały sos sojowy i ocet, dodaj starty imbir (po oczyszczeniu skóry) i czosnek przepuszczony przez prasę, wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej cukier do powstałego sosu, wlej wodę (ostatnie 100 ml), po rozpuszczeniu w nim pozostałej skrobi.
6. Wlej gotowy sos na patelnię do warzyw, zagotuj i dodaj mięso. Dusić przez 5 minut.
serwujemy danie posypane sezamem i udekorowane świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g