wieprzowina z warzywami w sosie słodko-kwaśnym

nie wiesz jak gotować mięso? Gotuj w sosie słodko-kwaśnym. Wszystkim, którzy interesują się chińską kuchnią, poświęca się. Używam tego przepisu z przyjemnością i zawsze uzyskuję doskonały wynik. Dzielę się z tobą - jest super pyszny!
MichałAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 48 % 16 g
węglowodany 33 % 11 g
197 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

1. Moja wieprzowina, sucha, pokrojona w kostkę. Włóż mięso do miski, dodaj połowę porcji skrobi, wlej sos sojowy (około 2 łyżki, reszta przyda się później) i wodę (100 ml), wymieszaj i pozostaw do marynowania (wystarczy 15 minut).

2. Obierz marchewki, zetrzyj na koreańskiej tarce do warzyw. Obierz również cebulę, pokrój w półpierścienie. Paprykę oczyszczamy z nasion i łodyg, myjemy, kroimy w paski.

3. Smażyć mięso na oleju roślinnym ze wszystkich stron (nie można smażyć wszystkiego od razu, więc pracujemy z partiami).

4. Na pozostałym oleju smażymy marchewki, po minucie dodajemy do nich pieprz i cebulę, dusimy na średnim ogniu przez 5 minut, dodajemy sól do smaku.

5. Włóż koncentrat pomidorowy do miski, wlej pozostały sos sojowy i ocet, dodaj starty imbir (po oczyszczeniu skóry) i czosnek przepuszczony przez prasę, wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej cukier do powstałego sosu, wlej wodę (ostatnie 100 ml), po rozpuszczeniu w nim pozostałej skrobi.

6. Wlej gotowy sos na patelnię do warzyw, zagotuj i dodaj mięso. Dusić przez 5 minut.

serwujemy danie posypane sezamem i udekorowane świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy