Sałatka Śliwkowo-wiśniowa z niebieskiej kapusty bez soli
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc posiekam kapustę, a śliwki i wiśnie umyte i pozbawione pestek siekam dość drobno. Umyte i obrane ze środka i skórki małe jabłka pocieram grubą tarką. Wlej sok z połowy cytryny i olej roślinny do mieszanki warzyw i owoców. Na wierzchu dekoruję sałatkę figurowo pokrojonym jabłkiem i wiśniami bez pestek. Pamiętaj, aby zostawić trochę wiśni i jedno jabłko do dekoracji jedzenia. Ale jeśli zapomniałem, to też nie ma problemu-rzadko kiedy kupuję tylko dwa tuziny wiśni i trzy jabłka. Sałatka jest doskonała dla tych, którzy przestrzegają diety bez soli, wegetarianie i wierzący poszczący również będą zadowoleni, ponieważ nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g